28 Март 2024 г. Четвъртък

Износът от България е скочил с 60% до 6 млрд. лв.

2011-04-11 18:58:03
Износът на България е достигнал 6 млрд. лв. през първите два месеца на годината, което е ръст 58.9% спрямо същия период на 2010 г., показват данните на НСИ. Обемът обхваща продажбите на стоки и услуги в ЕС и трети страни. Само за февруари той е 2.9 млрд. лв., а през януари беше за рекордните 3.1 млрд. лв.

Страните от ЕС са били основните пазари, като те формират около 3.6 млрд. лв. от продажбите зад граница на българските компании. За трети страни износът се е увеличил с 65.5% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2.4 млрд. лева.

Заради свитото вътрешно потребление именно на износа се отдава важна роля за растеж на икономиката, макар повечето икономисти да са на мнение, че само той няма да е достатъчен.

Основните търговски партньори на страната са Турция, Русия, Сърбия, Македония, ЮАР и Китай, които формират 54.5% от износа за трети страни. Значително нараства потокът за ЮАР, Индия, Хърватия и Турция. В ЕС пък това са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция.

В статистиката на НСИ не е посочено какви са основните стоки о услуги предлагани от български компании в ЕС. Към трети страни обаче най-голям е делът на износа на минерални масла и горива, както и добивни материали. 

Страната извън ЕС, към която България изнася най-много е Турция - потокът от стоки и суровни към нея е скочил двойно до 643.7 млн. лв.

Общият внос през двата месеца е за 6.2 млрд. лв., което е с 36.3% повече спрямо година по-рано, което в крайна сметка прави търговския баланс отрицателен от 243.6 млн. лв. То обаче е значително под това, реализирано преди година - 803 млн. лв*. Вносът за февруари е 3.1 млрд. лв., колкото е и през януари.

Русия държи основния дял от вноса в България главно заради петрола. Общия поток от стоки и услуги от страната е скочил до 1.132 млрд. лв. от 670 млн. лв. година по-рано.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати