Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Ноем 15
Начало arrow България arrow 2/3 от българите едва свързват двата края

2/3 от българите едва свързват двата края

  Print E-mail
2011-04-11 18:23:37
източник: dnes.bg

Натискът на икономическата криза върху домакинствата остава висок въпреки появата на сигнали за начало на възстановяването.

През март 2011 година делът на домакинствата, които заявяват, че са засегнати от кризата, намалява до 23% от близо 29% година по-рано.

Това сочат предварителните анализи на данните от национално представително проучване на домакинствата в страната, осъществено съвместно от Институт "Отворено общество" – София, и Световната банка.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС равнище – малко над 21%.

Две трети от домакинствата споделят, че едва свързват двата края, а около 5% затъват в дългове.

Линията на бедност, изчислена по метода на Евростат, е 246 лева на човек от домакинство.

Заради недостиг на средства всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти, а всяко пето се лишава от необходими лекарства.

Сред най-бедната 1/5 от домакинствата над половината са намалили консумацията на храни, а всеки пети пропуска хранения поради липса на средства.

Като цяло сигналите за усещане на домакинствата за излизане от икономическата криза остават противоречиви. 

Делът на домакинствата, чиито доходи спадат, е намалял в сравнение с началото на 2010 г.

Делът на тези, които принудително работят по-малко, също е намалял в повечето сектори, с изключение на строителството, търговията на дребно и ремонта на автомобили.

"В някои сектори на икономиката, изглежда, има известно раздвижване, но дори това да е сигнал за цялостно оживление на икономическата активност, ще мине поне година, преди домакинствата да почувстват значима промяна в своето благосъстояние", коментира Боян Захариев, програмен директор в Институт "Отворено общество".

Според него все още е нужна предпазливост в оптимизма относно темповете на възстановяване.

"Пазарът на труда  е нестабилен, като броят на хората, които заявяват, че са си намерили работа през последните 12 месеца, е по-малък от броя на тези, които заявяват, че са я загубили. Това означава, че все още няма сериозни предпоставки за намаляване на безработицата", пояснява Боян Захариев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?