25 Април 2024 г. Четвъртък

"Белене" е престъпление, ребром ревнаха общественици

2011-04-11 17:49:15

Проектът АЕЦ "Белене" е престъпление спрямо българските национални интереси, заявиха напресконференция представители на гражданско сдружение против втората атомна централа.

В сдружението членуват Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Огнян Минчев, Иван Сотиров, Красен Станчев и други. Представителите на сдружението искат незабавно прекратяване на проекта.

Според тях подписаният от НЕК анекс 12 към договора за АЕЦ  "Белене" представлява отказ от това, за което страните са се разбрали преди пет месеца – да създадат проектна компания. Липсата на проектна компания бе причината и RWE да напусне проекта, защото не е ясно как се менажира проектът, откъде идват парите, заяви Иванов.

По думите му с подписания от НЕК пореден анекс се изпълнява желанието на руската страна – да се върви към подписване на договор, без да има структурирана проектна  компания и без да е ясен инвеститорът.

Димитър Иванов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е подвеждан от хора, които имат интерес от реализирането на АЕЦ "Белене".

Председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев заяви, че консултантът HSBC има ограничена роля за определяне бъдещето на проекта. Консултантът може да направи финансово структуриране, но не и да каже на правителството дали да реализира проекта или не, смятат от сдружението.

 

По изчисления на ИПИ минималната цена на централата ще бъде около 11,5 млрд. евро, като от тях делът на българската страна е около 4 млрд. евро. Тази сметка е направена, без да се отчита оскъпяването на системите за сигурност и на ядреното гориво, възможността за удължаване на проекта и възможността да има кражби, каза  Станчев. 

Проектът е по-опасен, отколкото се твърди, смята икономистът. Според него ако "Росатом" може да спре удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и бъде изградена АЕЦ  "Белене", зависимостта от Русия ще стане 90%.

АЕЦ "Белене" не е необходима до 2025 г. и това си личи от балансите на НЕК и заложените в енергийната стратегия на НЕК сценарии, заяви още Станчев. Той подчерта, че АЕЦ "Белене" няма да бъде изгодна и за продаване на енергията извън границите на страната, защото енергията от нея ще бъде много скъпа.  

Политологът Огнян Минчев каза, че политическите рискове от проекта АЕЦ "Белене" произтичат от факта, че с изграждането на централата ще се затвори пълният контрол върху енергетиката на България от страна на Русия.

Казусът "Белене" е престъпление срещу България, цели три правителства – на Симеон Сакскобургготски, на БСП и сегашното – на ГЕРБ, се обвързват с този казус, заяви Едвин Сугарев, цитиран от БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати