27 Април 2024 г. Събота

Готови сме за Шенген, но не е ясно дали ще ни пуснат

2011-04-11 16:51:47

България е готова за влизане в Шенген, пише в проектодоклад на Европейския парламент, който ще бъде обсъден от комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи.

„България и Румъния доказаха, че са достатъчно подготвени да прилагат изискванията на шенгенското законодателство“, се казва в документа, написан от докладчика на Европейския парламент по въпросите на Шенген Карлос Коельо.

Според документа България отговаря на всички изисквания, а в някои отношения, като охраната на морската граница и издаването на визи е по-напреднала от държави, които вече са членки.

Коельо, който инспектира българската готовност на място през март, обаче предлага шест месеца след приемането ни правителството да представи план от мерки за справяне с неочакван поток от емигранти.

Португалският евродепутат, който единствен е чел засекретения последен доклад от допълнителната инспекция по турската граница, проведена от Брюксел, е притеснен, че София не е достатъчно подготвена за внезапен приток на стотици хиляди бежанци.

„По отношение на нелегалната емиграция българо-турско-гръцката граница е една от най-чувствителните от външните граници на ЕС. Това изисква от България да предприеме допълнителни мерки и по-специално да изготви план за извънредни действия, които да бъдат предприети при евентуален силен имиграционен натиск“, е записано в доклада.

Не става ясно какви да са тези мерки, нито кой ще плати за тях. Искането за специален пакет за извънредни случаи обаче не бива да се използва за блокиране на приема в Шенген, смята докладчикът.

Коельо дава позитивна оценка на защитата на личните данни, на работата на Шенгенската информационна система, докладвайки, че вече са преодолени проблемите с използването на латинската азбука.

Като добро е оценено и полицейското сътрудничество, както и охраната на въздушната граница. Според доклада проблемите, свързани с граничните проверки, сътрудничество и въздушното наблюдение на сухопътните граници, вече са разрешени.

Пленарната зала на парламента ще гласува доклада на Коельо на 4 юни, а на шести е насрочено заседание на външните министри на ЕС, които биха могли да се произнесат по членството.

Процедурата на прием предвижда парламентът да се произнесе със становище, но последната дума имат страните членки от Шенген, които трябва да одобрят новаците единодушно.

Според Коельо, ако докладът бъде приет с голямо мнозинство от парламента, той може да послужи за натиск срещу страните, които настояват за отлагането на България и Румъния, докато те покажат задоволителни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Положителното становище на парламента все още не е спечелена битка, съпротивата сред страните членки още е голяма, коментира парламентарен източник.

Междувременно вътрешните министри, които заседават в понеделник и вторник в Люксембург, са на път да възстановят граничните проверки по границите с Италия, след като Рим започна да пропуска хиляди имигранти към вътрешността на Шенген.

Австрия настоя за временно изваждане на Италия от Шенген. Засега обаче договорът за безвизовата зона не предвижда санкции за страните, които не спазват правилата.

Това вероятно ще се промени след приемането на нов регламент за създаването на механизъм за наблюдение и контрол, който по подобие на този, прилаган към България и Румъния за престъпността и корупцията, ще проверява дали страните членки на Шенген играят по правилата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати