26 Април 2024 г. Петък

Въздушни кабели или Интернет по 50 лв. месечно - изберете сами!

2011-04-13 10:02:56

 

Войната срещу алтернативните телекоми в България вече официално е факт. След като голяма част от Интернет-потребителите в центъра на София бяха оставени без услуга, служителите на ДНСК са предприели нови, по-дръзки стратегии:

Те влизат в домовете на случайни потребители, установяват кой е Интернет доставчика и съставят актове и глоби от 50.000лв. Но тактиката не спира само до там. В Бургас, служители на ДНСК разлепят заплашителни бележки по жилищните входове, адресирани до живущите там /вж.снимката/.

 

В тях се говори за "административно производство", "акт" и т.н. Това е направено с ясното съзнание, че след като прочете такава бележка, всеки обикновен човек би изпаднал в паника и съответно - посетил инспекторите по най-бързия начин. По този начин, с най-обикновена заплаха, РДНСК си генерира безплатни "информатори" и свидетели за съставяне на актове срещу ЛАН операторите. Хем по-бързо, хем по-лесно, с помощта им е чудесно!
Цялата работа нямаше да е толкова странна, ако ситуацията не наподобяваше твърде много наразчистване на пазара с цел наместване на нов монопол. Схемата представлява същата тактика, позната ни до болка от годините, когато бензинът и дизелът се увеличиха двойно буквално за няколко години. Как се случи? Просто е - променя се Закона по такъв начин, че да е невъзможно същият да бъде спазен и след това се подгонват всички "лоши капиталисти" и "дръзки нарушители". След като започнат да фалират един по един, изведнъж се появява нов, красив монополен играч с обръч от няколко фирми около себе си, така че на външен вид всичко да е окей. И след като фирмите се разберат помежду си, цените започват да хвърчат нагоре, за да отговорят на новите изисквания и на апетитите на "новия месия". Една примерна цена от 50.00лв месечно за домашен абонамент изглежда много добре като цел. А може и повече :). Е да, ама по това време Потребителят вече няма да има възможност да каже "Стига толкова, махам се и отивам при друг оператор", защото цената на другия оператор ще е същата, ако не и по-висока. Той просто няма как да предложи нормална цена, при положение, че има един куп разходи за издаване на камара с разрешителни, протоколи и всякакъв вид хартиена бюрокрация. 
Всъщност при такава ситуация всички са щастливи - държавата получава дебело парче от питата, под формата на такси за бюрократичните процедури, по-големи данъци, слeдствие на по-високите цени. Щастливи са и органите на реда - вместо да се разправят с 1000 фирми, те знаят, че има една или две, които са си извоювали удобна позиция. И като такива, могат да бъдат лесно заплашени с отнемане на лиценза и още по-лесно манипулирани. Това ще им даде на практика неограничен и удобен достъп до личните данни и кореспонденцията на обикновените хора. Друг е въпросът кой ще бъде подслушван заради престъпление и кой - за да бъде изнудван или принуждаван "да съдейства". Щастлив е и монополния играч - той пък получава право да "стриже" потребителя както си иска, тъй като получава от държавата неограничена подкрепа в тъпкането на всеки, дръзнал да осъществи някаква конкуренция. Какъв хубав нов канал за източване на джоба на българския потребител! 
Имайки предвид сегашното разположение на шахматните фигури, един бърз поглед в бъдещето показва следната ситуация: В най-добрия случай няма да има висящи във въздуха кабели, но всичко останало ще си е по сегашния начин - кабели по фасадата (на повечето сгради няма конструктивна възможност за вътрешно прекарване)
 За сметка на това, обаче цената на Интернет-услугата ще е минимум двойна. И всички ще обясняват, че "навсякъде по света е така" и че "производствените разходи са високи". За двойно по-високата цена, обаче, ще получаваме качествено следене в Интернет и старателно записване на лични данни и кореспонденция.
Това е цената, която всички ще трябва да платим, за да спим спокойно, че всичко е "по закона" и че "лошите нахални частници" от кварталните ЛАН-доставчици са фалирали. 
В момента България и Румъния са страните с най-евтин и бърз достъп до Интернет. И докато в Румъния проблем с кабелите няма (почти всички кабели в Букурещ са по въздуха и хората са преценили, че е по-добре да имат евтини и достъпни комуникации, отколкото красиви подземни кабели), то в България ситуацията с цените на Интернет-достъпа е на път да се промени много сериозно.

източник: Интернет източници

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати