19 Април 2024 г. Петък

Кашмир убива момичетата си

2011-04-11 06:59:34
По данни от последното преброяване на населението може да се заключи, че в Кашмир са започнали да умъртвяват системно новородените момичета. В случай, че е вярно, това е още един проблем за спорния район.

От нормалното съотношение през 2011 г. за 1000 момичета на 1000 момчета в 6 провинции на долината (доминираната от мюсюлмани част на страната - Джаму и Кашмир), всички 10 провинции към днешна дата са показали спад по този показател - по-малко от 900 момичета на 1000 момчета.

Тази тенденция доминира съотношението между половете в страната - от 941 през 2001 г. на 859 през 2011 г.

Ситуацията е по-тревожна в региона Джаму, където в една провинция преброяването отчело само 787 момичета на 1000 момчета, а в друга - 795 момичета за 1000 момчета.

Любопитно е, че най-лошото съотношение е регистрирано в будистката провинция Лех, където преброяването отчело само 583 момичета на 1000 момчета. Такова е положението в целия регион.

Преброяването в цяла Индия показало, че средната полова пропорция е 914 момичета на 1000 момчета. Тазгодишните данни са най-ниските откакто Индия извоюва независимост от Великобритания през 1947 г.

Тревожната статистика възроди исканията да се възстановят законите за забрана на абортите. Момичетата стават все по-малко, въпреки че ултразвукът за определяне пола на бебето вече е забранен.

В Индия от години е установена традицията да се убиват новородените момичета или да се прави аборт, когато бъдещата майка разбере, че не носи син.

Една от причините е, че на момичето се гледа като на тежест в семейството. За нея трябва да се приготвя зестра, а след като се омъжи отива в чужда къща и престава да се грижи са родителите си.

Момчето, от друга страна, е длъжно да помага на семейството си цял живот. Ето защо раждането на син е много по-радостно събитие, отколкото раждането на дъщеря. Повечето семейства в Индия рядко си позволяват да имат повече от едно момиче.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати