20 Април 2024 г. Събота

Посредници за мир пристигнаха в Либия. Войната се ожесточава

2011-04-11 05:43:38

Мисия на Африканския съюз пристигна в Либия, за да се опита да договори прекратяване на огъня между бунтовниците и силите, лоялни към Муамар Кадафи.

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума се срещна с Кадафи, предстои делегацията, която ключва още трима африкански лидери, да посети Бенгази.

Делегацията на Африканския съюз включва представители на пет държави – държавните грави на ЮАР, Мавритания, Мали, Република Конго и външния министър на Уганда.

Мисията на африканските лидери беше одобрена от ЕК като посредник в Либия, а нато разреши кацането на самолетите им в Триполи.

Основната цел на мисията е да се постигне прекратяване на огъня и намиране на адекватно разрешение на кризата.

Тази задача обаче ще е трудно изпълнима, защото бунтовниците вече отказаха да сложат оръжие, ако не бъдат отстранени от власт Кадафи и семейството му.

Нито една от двете страни не показва готовност да направи компромис в името на примирие, коментира ВВС.

В неделя продължиха боевете в Аждабия в източната част на Либия, където правителствените сили успяват да изтласкат опозиционните бойци.

НАТО унищожи 25 танка на правителствената армия. При настъпването към Аждабия са били унищожени 11 машини, а останалите са били бомбардирани при Мисурата – единственият град в западната част на Либия, който е в ръцете на бунтовниците.

Алиансът обвинява армията на Кадафи в „брутален обстрел” на райони с мирно население. Атаката в неделя беше една от най-интензивните от началото на международната операция в Либия.

Междувременно поддръжници на Кадафи са подготвили проект на конституция на страната, но в него не е уточнено мястото на лидера, съобщи Ройтерс.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати