26 Април 2024 г. Петък

Ще се роди ли българският аватар?*

2011-04-10 20:08:29

Ако човек иска да се подготви за аргументирано гласуване в предлагания от българския президент референдум за изграждането на втора АЕЦ, ще види зор.

След опита за замазването на скандала с шефа на НЕК, подписал документи за АЕЦ „Белене” без съгласието на ресорния министър, изграждането на информирана позиция стана още по-трудно.

Кризата, "">„Българите, най-бедният народ в ЕС, свързват атомната енергия не с аварии, а с евтиния ток, от който нямат никакво желание да се откажат”, написа Михаел Мартенс в статия за в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

„Първанов, който обикновено има много добър нюх за популярното, предложи предстоящите наесен президентски избори, в които той няма повече право да се кандидатира, да бъдат обвързани с референдум за АЕЦ "Белене”. От статията все пак става ясно, че след аварията в АЕЦ Фукушима отговорът на въпроса какво ще изберат българите, не е еднозначен и предвидим.

Другите за нас

Руският вестник „Комерсант” направи оценката, че „скандалът в българското правителство около новото споразумение за АЕЦ „Белене” се развива в изгодна за Русия посока”.

Вестникът акцентира върху заплахата на "Росатом" да поиска от България почти 1 милиард евро неустойки.

„Против проекта се изказват също и лобито на българската партия "Зелени" заедно с опозиционната "Синя коалиция" и инвеститорите във вятърната и слънчевата енергетика", посочва "Комерсант" и добавя, че „в края на април се очаква посещение в страната на ръководството на конкурента на "Росатом" – американския "Уестингхаус", който ще представи своя нов реактор AP1000”.

Според „Независимая газета” „Росатом” е заседнал пред българската врата”, а „енергийното сътрудничество между Москва и София не преминава в практическата плоскост”.

„Двете страни понякога стигат до откровен шантаж. По едно време например българите обсъждаха възможността да се откажат от услугите на „Атомстройекспорт”. На свой ред Русия заплашва да изиска чрез съда от НЕК до 200 милиона евро неустойки, ако отлагането на началото на строителството на АЕЦ "Белене" продължи.

Трябва обаче да се има предвид, че „Белене” е единствената АЕЦ, която Русия би могла да построи на територията на Евросъюза в средносрочна перспектива. Затова руските атомници са заинтересовани българската врата към ЕС да не бъде захлопната", пояснява „Независимая газета”.

Сеизмичната тема АЕЦ

„Независимая газета”Общественото мнение е категорично против петролопровода (Бургас-Александруполис). Българските власти не могат да не се съобразяват с това. Затова те практически спряха финансирането на проекта”. Според експерта подобна е и ситуацията със строителството на АЕЦ „Белене”.

С тази разлика, че освен това София трябва да се вслушва и в Европейския съюз, отношенията с който, по неговите думи, са били развалени след влизането на България през 2008 в проекта "Южен поток".

„България сега е в крайно трудно положение. Балканите са доста сеизмично активен регион и няма нищо чудно, че след „Фукушима” българите са се замислили за допълнителни мерки за сигурност", коментира пред московския електронен вестник „Газета” руски банков анализатор.

Същевременно България е крайно зависима от доставките на руски газ ("Газпром" осигурява към 90 на сто от потреблението на страната) и затова е принудена да се съобразява с мнението на Русия, припомня експертът.

Няма драма, казва премиерът, който върна на работа Първанов и „показа втори картон на Трайков”, когото междувременно сравни с футболната звезда Бербатов в непонятен негативен контекст.

Съгласен съм, г-н премиер, но...

В края на седмицата в. „Пари”Спасеният от уволнение изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов може да се окаже в конфликт на интереси. 22-годишният му син Петър Първанов е съдружник в три енергийни компании и има участие в соларен парк край Видин. Така той влиза в търговски отношения с държавната компания, която баща му ръководи.

Ново двайсет...

Соларният парк, разказва „Пари”, е открит на 21 октомври миналата година, а официален гост е именно Красимир Първанов, който по това време вече е изпълнителен директор на НЕК.

По закон НЕК е задължена да изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници, така че четирите фирми, включително тази на сина на директора, са в търговски отношения с държавната компания. Красимир Първанов е в обсега на Закона за конфликт на интереси, той и синът му са свързани лица по смисъла на закона.

Освен това синът му действа в област, в която той взема решения, което също е отбелязано в закона.

Нямам самочувствие на жертва, каза в петък пред българския парламент минисър Трайков, който според политическите брокери щеше да е уволнен до края на седмицата.

Той препотвърди, че споразумението за изграждането на АЕЦ „Белене” е подписано от изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов без санкцията на Българския енергиен холдинг и с изричната забрана да се подписва във вида, в който е направено.

В края на краткото си изявление Трайков припомни как и защо ГЕРБ е дошъл на власт – с обещанията за откритост.

Ако не друго, става ясно, че на българското правителство в момента въобще не му е лесно. А няма как и да го скрие.

*Водят се преговори с няколко държави за снимки на части от "Аватар 2", но най-голям шанс за "сцена" на продължението на хитовия блокбъстър има България, заявил пред журналисти говорител на Twentieth Century Fox. (цитат от пресата) 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати