Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow Политика arrow В кабинета ще държат по-здраво „нишката на комуникацията”

В кабинета ще държат по-здраво „нишката на комуникацията”

  Print E-mail
2011-04-10 13:12:42
източник: dnes.bg

Официалното откриване на Световния шампионат по мотокрос в Севлиево беше избрано за фон на изясняването на вътрешноправителствените недоразумения около АЕЦ „Белене”.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Трайчо Трайков и вицепремиерът Симеон Дянков коментираха заедно пред репортерите изводите от скандала с подписаното споразумение за централата. 

Първият извод е, че се е „скъсала нишката на комуникацията”.

Миналата седмица директорът на НЕК Красимир Първанов подписа с „Атомстройекспорт” документ, за който според енергийния министър, нямал мандат. Затова Трайков обяви, че уволнява Първанов. После се оказа, че действията на шефа на НЕК са съгласувани с вицепремиера Дянков и Първанов май няма да бъде увалнен, но Трайков е с последно предупреждение. 

Сега министър, вицепремиер и премиер се разбрали, че вече „тези моменти, в които недобрата комуникация е довела до някакви недоразумения ще бъдат много правилно адресирани”. 

Проектат за АЕЦ „Белене” остава в министерството на Трайков, но важните решения вече ще бъдат съгласувани с ресорния вицепремиер Симеон Дянков. 

Премиерът обобщи  извода за тримата - когато се възложи на вицепремиера или на министъра задача, той не е едноличен играч. Затова се създава комисия. 

Тя ще се занимава с цялостната финансова рамка на проекта и в нея вече влизат експерти от финансовото миситерство. Целта е максимален брой добри финасисти да мислят по цената на евентуалния проект, обясни Дянков. 

Финансовият министър трябва да изготви и задачата към консултанта, който да ни каже каква е цената на централата, какви са тежестите и колко ще струва токът от нея. 

По отношение на бъдещето на проекта АЕЦ „Белене” изводът остава – строим, ако е изгодно. 

В неделя сутринта премиерът попитал Трайков дали е за или против проекта. Отговорът бил, че е за, ако цената за износ на тока ще е изгодна за държавата и е против, ако не е. 

Няма окончателно решение и за съдбата на Красимир Първанов. Тя ще бъде решена на събрание на директорите на БЕХ следващата седмица. 

С тяхното решение Трайков ще иде при премиера, за да реши той, дали Първанов ще бъде уволнен или „да му търсят друга работа”. 

Това зависело от рлята на шефа на НЕК в „късането на нишката на комуникацията”.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
     
    Последни новини от категория Политика
    Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
    Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
    Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
    Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
    Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
    < Предишна новина   Следваща новина >
     

    АНКЕТА

    Как ви се отразява липсата на социални контакти?