28 Март 2024 г. Четвъртък

Вояджър-1 търси отговор, който витае във въздуха

2011-04-10 13:11:44

В каква посока се отклонява потокът заредени частици от Слънцето, когато се приближи към границата на Слънчевата система? Отговорът на този въпрос витае във въздуха и за да го разберат, учените от НАСА решават да преориентират Вояджър-1.

За да осигурят възможност на датчика за нискоенергийни частици на Вояджър-1 да събере такава информация, космическият апарат извършва маневра, която не е изпълнявал в продължение на 21 години.

Най-отдалеченият от Земята космически апарат се обръща на 70 градуса срещу часовниковата стрелка, отчитано от Земята, спрямо своята обичайна ориентация и запазва това положение с помощта на бордовите жироскопи в продължение на 2 часа и 33 мин. Последния подобен път е на 14 февруари 1990 г., когато Вояджър-1 прави семеен портрет на планетите, разпилени като малки скъпоценни камъни около нашето Слънце.

„Независомо че Вояджър-1 се движи в Слънчевата система 33 години, той все още е достатъчно ловък акробат, за да прави акробатични трикове, които не са искани от него в продължение на 21 години“, казва Сюзан Дод, ръководител на проекта Вояджър в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА. „Той изпълни маневрата като по ноти и с нетърпение очакваме да направи това още няколко пъти, за да даде възможност на учените да получат необходимата им информация“.

 

Двата космически апарата Вояджър се движат в област на турбулентност, която е известна като хелиощит. Хелиощитът е външната граница на хелиосферата около Слънчевата система, той се създава от слънчевия вятър – поток йони, движещи се в радиално направление от Слънцето със скорост милион мили в час. При приближаване към външната граница на хелиосферата този вятър се среща с междузведния вятър, който се формира в междузвездното пространство и се сблъсква с хелиосферата на Слънцето.

През юни 2010 г., когато Вояджър-1 се е намирал на разстояние около 17 млрд. км от Слънцето, данните от датчика, регистриращ нискоенергийно заредените частици (Low Energy Charged Particle) започват да показват, че скоростта на идващия насреща слънчев вятър е равна на нула. Научната група на Вояджър не смята обаче, че в тази област слънчевият вятър изчезва. Вероятно той променя посоката си. Но дали се обръща нагоре, надолу или настрани?

„Тъй като посоката на слънчевия вятър се е променила и неговата радиална скорост е паднала до нула, ние сме длъжни да променим ориентацията на Вояджър-1 по такъв начин, че датчикът на Low Energy Charged Particle да действа като ветропоказател и да сочи в каква посока може да духа вятърът в дадения момент“, заявява Едуард Стоун, участник в проекта Вояджър, който се изпълнява в Калифорнийския Технологичен институт в Пасадена. „Информацията за силата и посоката на слънчевия вятър има ключово значение за нашата представа за формата на хелиосферата и за оценка на разстоянието до границите на междузвездното пространство“.

"Правим всичко възможно да се убедим, че учените са получили именно необходимите им данни, тъй като Вояджър все още работи в малкоизследвана област от Космоса", казва Джеферсън Хол, ръководител на мисията Вояджър в JPL. "Много се радваче, че Вояджър като преди е способен да получава уникални научни данни в област, в която други космически апарати едва ли ще работят в близките десетилетия“.

Вояджър-2 е пуснат на 20 август 1977 г., а Вояджър-1 – на 5 септември 1977 г. на 7 март т.г. Вояджър-1 се е намирал на разстояние 17,4 млрд. км от Слънцето, а Вояджър-2 – на 14,2 млрд. км, движейки се по друга траектория. Скоростта на слънчевия вятър още не е намаляла до нула там, където Вояджър-2 провежда изследвания, но това може да стане в бъдеще, когато космическият апарат се приближи към границата на хелиосферата.

Космическите апарати Вояджър са построени в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, която продължава да ги управлява. JPL е клон на Калифорнийския Технологичен институт. Мисията на Вояджър е част от програмата на обсерваторията Heliophysics System на НАСА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати