29 Март 2024 г. Петък

Борисов: Никой не е водил по-твърда политика спрямо Русия от нас

2011-04-09 07:53:09
Съдбата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков не се обсъжда, а подчиненото му ведомство няма да се разделя. Това съобщи в предаването "Панорама" на БНТ министър-председателят Бойко Борисов, опровергавайки слуховете. Той заяви още, че никое друго от предходните правителства не е водило по-твърда политика спрямо Русия от неговото. 

Борисов каза това в коментар на скандала около подписаното споразумение  между българската НЕК и руската "Атомстройекспорт" за строителството на АЕЦ "Белене", разминаването между вицепремиера Симеон Дянков и Трайков по темата и обвиненията  към  правителството и от ляво, и от дясно.

Нито веднъж не съм избирал между Трайков и шефа на "Лукойл - България" Валентин Златев, каза премиерът като по този начин отрече, че на два пъти взема страната на шефа на  петролопреработвателната компания - веднъж вспора за цените на горивата, а втори път в спора за "Белене" (Златев е консултант на руската "Росатом", чието поделение е "Атомстройекспорт"). "Нито за момент Златев не е оказвал давление върху нас, нито в спора за цените - взел съм страната на Трайков", увери министър-председателят. 

Той каза че "тези, които искат да тикнат тази тема в спора са цинични".  Уточни, че "най-цинични" са "лидерите на една партия, която е ползвала безплатно гориво от "Лукойл" за стотици хиляди левове годишно" и ги призова "да имат малко кумова срама".

Той посочи, че ще поиска оставката на шефа на НЕК Красимир Първанов, защото очевидно двамата с министъра след скандала помежду имне могат да работят заедно, но " ще му я взема без да той има вина".

Борисов потвърди, че след връщането от САЩ на министъра на финансите Дянков  късно тази вечер, утре ще проведе с него и с Трайков "кратък, съществен и последен разговор" и  занапред "който наруши субординацията, може да се сърди само на себе си."Младостта има своите предимства - бързина на мисълта, амбиция, желание за изява".  

Борисов  прочете в ефир откъси от договора за строителството на АЕЦ "Белене", подписан през 2006 г., когато управляваше  Тройната коалиция, от които се разбира, че строителството е трябвало да започне още в края на 2007 г. "За 12 месеца е трябвало да договорят ескалацията (бел. ред. формулата, по която ще се изчислява оскъпяването на  проекта с годините, която и досега не е уточнена) и да приключи темата, а не сега Борисов, Дянков и Трайков да водят преговори наново", каза Борисов и допълни, че "над нас сега стои гилотината на стотиците милони похарчени левове" и  заплахата за арбитраж.

Премиерът защити нуждата от АЕЦ и със сравнение на цените на тока от останалите източници - токът от АЕЦ "Козлодуй" е 43 лв. , тази от слънчевите централи е 700 лв., от държавната "Марица изток 2" - 62 лв, а от частните "марици" - 160 лв. "Оставям на вашите зрители да смятат каква ще е цената на тока на потребителите през 2020 г., колко пъти повече ще е, и искам да питам коя политическа партия ще се ангажира толкова пъти да вдигне доходите пенсиите и заплатите, и тогава няма ли да се срути икономиката и държавата - това е националната сигурност", каза Борисов.

Той посочи, че ще внесе всички тези числа в парламента, където политическите сили да изяснят тезите. Повтори, че няма да позволи поскъпване на тока от 1 юли, нито ще допусне вдигане на данъците след като България се присъедини към Пакта за еврото.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати