29 Март 2024 г. Петък

От догодина пълният достъп до търговския регистър ще струва пари или нерви

2011-04-09 07:51:38
От 1 януари 2012 г. достъпът до пълната информация в търговския регистър ще става чрез електронен подпис и платен цифров сертификат и по всяка вероятност ще е платен.

Това изненадващо беше записано в Закона за търговския регистър след странно гласуване късно снощи в правната комисия в парламента. Текстове бяха одобрени на второ четене, от окончателно приемане ги дели едно гласуване в пленарната зала.

Само преди две седмици комисията обеща на всички заинтересовани от бъдещето на регистъра да създаде работна група, която да обмисли всички правни и технически проблеми за достъпа до регистъра и вариантите за преодоляването им при гаранции за защита и на личните данни. Беше ясно, че това ще изисква повече време и сериозно обмисляне.

Присъстващи 6, гласуващи 17

На снощното си заседание обаче комисията разгледа като последна точка промените в Закона за търговския регистър. Дискусията започна след 20 ч. при доста оредял състав на правната комисия. От 26 нейни членове само 6-има - всичките от ГЕРБ, бяха в залата.

Председателят на комисията Искра Фидосова съобщи, че депутатите от БСП и Синята коалиция са заявили, че ще гласуват "против" и брои 7 техни гласа. След това обяви, че 10 души от ГЕРБ са "за".

Фидосова обаче подчерта, че тя гласува "въздържал се" за регистрирания достъп до търговския регистър. "Всеки от колегите ще реши сам как да гласува в пленарната зала", повтори тя на няколко пъти.

Ако не искате да плащате, за да получите достъп до пълната информация за дадена фирма, ще се редите на опашки с молба и лична карта
Георги Кожухаров

 



Това означава, че данните за фирмите се разделят на две. Първата част формира нещо като удостоверение за актуално състояние с основната информация. Само тя ще е достъпна за всички и безплатно. Ще се вижда как се казва фирмата, кой я управлява, къде е седалището й, какъв е капиталът, както и действащият устав и финансовите отчети. Не е ясно обаче дали ще са достъпни заявленията за промени в обстоятелствата.

Всичко останало е делото на търговеца и достъпът до него ще става "в териториалните звена на Агенцията по вписванията след представяне на молба и документ за самоличност". Това според всички ще предизвика поредните опашки пред гишетата на регистъра. Но въпреки това правната комисия го одобри. Тя гласува и всеки, който иска електронен достъп до пълната информация за дадена фирма, да го прави с "цифров сертификат, издаден от Агенцията по вписванията или с електронен подпис".

Цената на електронния подпис е известна – около 60 лв. за физически лица и около 100 лв. за фирмите. Колко ще струва цифровият сертификат обаче още е неизвестно.

"Държите ли на тези промени?" - с този въпрос Фидосова на няколко пъти се обърна по време на заседанието към зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова и директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова. В отговор Петрова се впусна в обяснения какво неразбиране цари за това какво е търговският регистър. "Поемате си цялата отговорност по изпълнението. Сега вие сте на ход. Опитахме се да обясним, че с тези текстове има проблем, но вие настоявате и отговорността си е ваша", заяви Фидосова.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати