26 Април 2024 г. Петък

Строги правила за кучетата, засега само на хартия

2011-04-08 11:59:29
Столичната община ще сложи край на разхождането на кучета в дворовете на детски градини, ясли, училища, здравни заведения, детски площадки, както и в градските паркове и градини, които не са определени за разхождане на животните.

Това предвиждат промените, готвени от комисията по околна среда на Столичния общински съвет в Наредбата за домашните животни. 

Преминаването на животните през градинките и парковете, които не са определени за разходка, както и на останалите обществени места може да става единствено на повод с дължина не повече от 1,5 м, а при животните с тегло над 10 кг – с намордник, се посочва в документа. 

От него става ясно още, че гратисен период от една година ще имат всички собственици на кучета в Столичната община, за да поставят чип на животните си. 

Собствениците им ще бъдат освободени от заплащане на годишната такса, която сега е в размер от 24 лева.

От плащането на тази сума ще са освободени и кучетата водачи, служебните кучета, използваните от БЧК кучета, ловните кучета, но за тях собственикът трябва да притежава заверен за годината ловен билет.

При регистрацията на кучето ветеринарният лекар ще поставя инжектируем транспондер (чип).

Глобата за неизвършена регистрация ще е 50 лева, а при повторно нарушение – 200 лева, съобщава БТА. 

Собствениците на кучета ще трябва да уведомяват данъчната служба по местоживеене при промяна на адреса, на собствеността или смъртта на кучета. 

Всеки месец ветеринарните лекари ще изпращат до общината данните за всяко регистрирано куче. 

Максимум една десета от зелената площ в районите на столицата може да бъде определена за разхождане на кучета. 

С новата наредба на общината ще бъде забранено отглеждането на кучета на открити тераси, балкони, в общите части и прилежащите територии на сградите в режим на етажна собственост и в мазета на сгради.

Собствениците на кучета ще са задължени да предотвратяват всяка проява на необоснована агресия на животните им, която би застрашила живота или здравето на хора и други животни. 

Собственикът не може да използва животното за комерсиални цели. А освен това трябва да представя при проверка паспорта на кучето или копие от него, документ за платена такса, ловен билет, ако животното е ловно куче, както и ще е задължен да почиства местата след дефекация на кучето му. 

Глобите за нарушение на тези задължения ще са 20 лева за първо и 200 лева за повторно нарушение. 

При пътуване в градския транспорт кучето трябва да е с чип, повод, намордник, а   собственикът му да представя документ за платена такса "куче" на общината. 

При регистриран подаден писмен сигнал за случай на нападение от домашно куче с известен собственик и адрес на отглеждане срещу човек или друго животно ще се извършва проверка на място от представител на Столичния инспекторат, общинска полиция и неправителствена организация за защита на животните.

При нанесени от животното телесни повреди проверяващите органи изготвят протокол, а при необходимост се изискват медицинско свидетелство и свидетелски показания. 

Глобата за собственик ще е от 1000 до 2000 лева, освен ако за извършеното нарушение не се предвижда друго наказание. 

Освен това кучето ще се изземва, като по избор на собственика то ще се настанява в общински или в частен приют. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати