29 Март 2024 г. Петък

Не счетох за нужно да информирам президента!

2011-04-08 11:30:21

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че по устав не е длъжен да информира президента Георги Първанов за изпращането на фрегатата „Дръзки" в мисията в Либия. 

„Има си строго определени правомощия на държавните институции по Закона за отбраната и въоръжените сили. Доколкото си спомням, президентът беше казал, че всичко вече ще е по устав, тоест по закон и след като законът не ми възлага такова задължение, аз счетох за необходимо да не го информирам“, отсече военният министър. 

В началото на седмицата държавният глава, който е и върховен главнокомандващ, се оплака, че е разбрал от медиите за решението за изпращането на нашата фрегата в Либия. 

На въпрос няма ли все пак моралното задължение да информира 

„Аз уважавам институциите и тъй като съм сигурен, че той е знаел, че се подготвя такова решение, ако ме беше извикал, аз щях да отида при него и да му обясня. За съжаление не получих такова повикване”.

Снощи фрегатата „Дръзки” се е завърнала от двудневно плаване. Военният министър потвърди, че действително са възникнали повреди и се е наложило корабът да бъде ремонтиран.

 

Те са били в един дублиращ жироскоп и в инфрачервената система за управление на въоръжението. Всички повреди вече били отстранени. 

„Това са повреди, които възникват непрекъснато”, увери Ангелов.

Тъй като фрегатата "Дръзки" ще бъде разположена извън териториалните води на Либия, не се предвижда използване на оръжейните системи на кораба, а дейностите по патрулиране и проверка на кораби са отработвани от екипажа при участие в операцията на НАТО "Актив индевър" и в мисията на ООН в ЮНИФИЛ, уточни по-късно министърът в парламента. 

Разривът в отношенията между военния министър и Георги Първанов настъпи още при обсъждането на кандидатурата за шеф на служба „Военна информация“, след като президентът не одобри няколко предложения на Ангелов. 

Последваха остри реплики между двамата, като военният министър в крайна сметка намери начин да прескочи държавния глава, като предложи кандидатурата на цивилния Веселин Иванов. 

Президентът пък наскоро остро разкритикува политиката на правителството по отношение на националната ни сигурност на личната си страница във Facebook. 

Ангелов пък му отвърна чрез страницата на министерството на отбраната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати