25 Април 2024 г. Четвъртък

Земетресение 7.4 по Рихтер разтърси Япония

2011-04-07 21:02:52
Земетресение с магнитуд 7.4 по скалата на Рихтер разтърси североизточна и източна Япония в четвъртък вечерта, предаде "Ройтерс". Впоследствие американската служба за геоложки наблюдения понижи оценката за магнитуда до 7.1 по Рихтер.

Издадено бе предупреждение за цунами за жителите по североизточното крайбрежие. Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей предупреди населението да се изкачи на по-високи места. Впоследствие тревогата бе вдигната.

Същата територия пострада тежко от земетресението на 11 март т.г. и от последвалото цунами и това е най-силният вторичен трус оттогава.

Земетресението се е усетило силно и в столицата Токио, а в ранните часове в петък няколко области на страната останаха без електричество.

Епицентърът на труса е близо до префектура Мияги, на 118 км. от проблемната АЕЦ "Даиичи" във Фукушима. Компанията оператор на централата TEPCO заяви, че проверява ситуацията при реакторите. Инженерите, които работят там, са били евакуирани.

Според японската информационна агенция "Джиджи" на този етап няма информация за проблеми в атомната централа в Онагава. TEPCO съобщи, че няма проблеми и в другата АЕЦ в префектура Фукушима "Даини", в която няма проблеми с реакторите.

Непосредствено след земетресението индексите на Уолстрийт рязко се понижиха. S&P загуби 0.7% в първите минути след труса, но след това компенсира част от понижението.

При катастрофалното земетресение на 11 март, чийто магнитуд бе 9 по скалата на Рихтер, и последвалото цунами, чиято височина на места достигна 14 метра, загинаха или се смятат за изчезнали около 28 000 души.

От цунамито бяха повредени четири от шестте реактора на АЕЦ "Даиичи" в префектура Фукушима. Това доведе до най-тежката ядрена криза в света след чернобилската. Специалистите все още не могат да установят контрол над проблемите реактори в "Даиичи" и изтичащата от централата радиация.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати