Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Премиерът на България подкрепи "Росатом"

Премиерът на България подкрепи "Росатом"

  Print E-mail
2011-04-07 17:52:05
източник: dnes.bg

Скандалът в българското правителство около новото споразумение с „Росатом“ за АЕЦ „Белене“ се развива в изгодна за Русия насока, пише руският вестник „Комерсант“.

Изданието подробно информира за събитията около подписаното във вторник от НЕК и „Атомстройекспорт“ (компанията е в състава на „Росатом“) 12-о допълнение към договора за строителство на АЕЦ „Белене“. 

Българският премиер Бойко Борисов застана на страната на шефа на НЕК Красимир Първанов, който беше заплашен с уволнение заради подписването на този документ.

Една от основните причини за такава лоялност е заплахата от „Росатом“, че от България ще бъдат изискани неустойки от почти 1 милиард долара, пише руското издание. 

Според „Комерсант“ в подписаното допълнение 12 се посочва, че двете страни са длъжни до 1 юни да парафират, а до 1 юли да подпишат окончателния договор за строителството на АЕЦ „Белене“. 

От своя страна „Независимая газета“ е озаглавила материала си по темата „Росатом заседна пред българската врата“.

 

В своето енергийно сътрудничество руската и българската страна понякога стигат до откровен шантаж, пише изданието. Например по едно време българите обсъждаха възможността да се откажат от услугите на „Атомстройекспорт“. От своя страна „Росатом“ заплаши да си поиска по съдебен ред от НЕК до 200 милиона евро неустойки, ако продължи забавянето на началото на строителството на „Белене“. 

„Независимая газета“ посочва, че „Белене“ е единствената АЕЦ, която Русия в средносрочна перспектива може да построи на територията на ЕС. Затова руските атомници са заинтересовани българската врата към ЕС да не се затвори. 

Това няма да бъде лесно, продължава вестникът. Опитът показва, че София е много ненадежден партньор на Москва в енергетиката, пише вестникът и говори за трудностите пред реализацията от руските енергийни компании на практически всички проекти в България (нефтопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“). 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?