28 Март 2024 г. Четвъртък

Длъжниците вече са свободни да излизат в чужбина

2011-04-07 06:29:47
Скоро нито данъчните, нито частен кредитор няма да могат да спират длъжниците си да пътуват зад граница. Конституционният съд (КС) е отменил забраната за пътуване заради дълг. Тя няма да се налага нито за ЕС, нито за останалите страни по света.

Решението е взето, но не е обявено официално, защото още не са готови особените мнения на трима конституционни съдии. Те са гласували против отпадането на забраната, съобщи "Правен свят". Други осем са били "за" премахването на текста в Закона за българските лични документи, който позволява да бъдеш спрян на границата, защото имаш дълг от над 5000 лв.

След като решението на КС бъде обявено и публикувано в Държавен вестник, МВР вече няма да изпълнява исканията на съдебните изпълнители за налагане на забрана за пътуване. В момента по искане на данъчните на всеки гражданин със задължения от над 5000 лв. може да бъде наложена забрана да напуска страната. Същото се случва и с членовете на ръководствата на компании, които имат дългове над тази сума. МВР дори може да откаже да издаде задграничен паспорт на тези хора.

Забраната за пътуване се налага, в случай че фирмата или гражданинът не са предоставили на Националната агенция за приходите обезпечение за главницата и лихвите на сумата, която дължат. Същото може да се случи на всеки, който има да дава пари на частно лице - гражданин или фирма. Изискването отново е сумата да е над 5000 лв. и да не е обезпечена.

С решението на КС обаче няма да отпаднат вече наложените забрани за пътуване заради дълг. Така засегнатите трябва да ги обжалват в съда. Само преди два дни Върховният административен съд (ВАС) отвори пътя за успех на тези дела. Той излезе със задължително за всички магистрати в страната тълкувание, че трябва да отменят ограничителните мерки, наложени заради дълг, тъй като противоречат на европейска директива.

В решението си общото събрание на ВАС обясни, че според директива 2004/38/ЕО държавите членки могат да ограничат свободата на движение и пребиваване на гражданите на ЕС само по съображения, свързани с обществения ред, сигурност и здраве. Неплатените задължения към държавата или частни лица обаче не отговарят на тези изисквания на ЕС. 

Граждани вече спечелиха дела срещу МВР и забраните им за пътуване бяха отменени. Заради честите оплаквания омбудсманът Константин Пенчев реши да сезира с проблема Конституционния съд и тази практика да бъде прекратена окончателно.

Пенчев се позова на гарантираното в конституцията право на всеки "свободно да избира местожителството си, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели". Омбудсманът подчертава в искането си, че това право може да се ограничава само за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати