20 Април 2024 г. Събота

Промени за добро в програмата за бизнеса отварят двойна работа на фирмите

2011-04-07 06:21:51
Промени в правилата за кандидатстване по оперативната програма "Конкурентоспособност" създадоха напрежение сред фирмите, подготвили проекти по схемата за модернизация на малки и средни предприятия.

Измененията целят да улеснят бизнеса при попълването на декларацията за големината на предприятията, тъй като грешки в нея са сред основните причини за отпадане на предложенията по формални причини още преди да са разгледани по същество.

Те обаче бяха направени ден преди крайния срок за подаването на проектите. Така повечето фирми ще трябва да подават наново променената по-лесна декларация, след като вече са попълнили по-сложния й вариант.

Промените в насоките за кандидатстване бяха публикувани на сайта на управляващия орган на програмата на 31 март като заповед на зам.-министъра на икономиката Евгени Ангелов. С тях се изменят правилата по седем процедури - включително и тази за модернизация на малки и средни предприятия.

Според фирми, които подготвят документи по схемата, проблемът е, че новостите се обявяват ден преди крайния срок за подаването на проектите, което според тях е непоследователно и безотговорно. При останалите схеми има повече време за реакция.

"При оценката на проектните предложения по предишни процедури бе направен анализ, който показа, че голям брой проекти отпадат още на етап административна оценка заради грешно подадени декларации за категория на предприятието и не достигат оценка по същество. За това през декември 2010 г. бяха предприети мерки за опростяване на тази декларация, попълването на която се оказа препъни камък за много фирми", обясниха от министерството на икономиката.

От там припомниха, че новата форма на декларацията беше публикувана през януари в Държавен вестник. "През март бяха разработени и указания за попълването й", допълниха от ведомството. Според новите правила при подаването на документите си фирмите трябва да представят само попълнена декларация за големината на предприятието, но не и справките към нея.

Проверката дали фирмата правилно е декларира дали е малка, средна или голяма, ще се прави, ако проектът й бъде одобрен за финансиране.

Въпреки че на практика измененията ще улеснят фирмите и би трябвало да намалят броя на отпадащите по формални причини предложения, те създават проблеми за бизнеса, тъй като отново трябва да се подава декларацията за големината на предприятието. От министерството на икономиката увериха, че няма да се отстраняват компании, които не са предоставили актуалния вариант на документа.

"В случай, че кандидатът не е попълнил искания формуляр, ще му бъде даден седемдневен срок, за да го представи. Това е стандартният срок, който се дава на кандидатите за попълване на всякакви други липси или разяснения по проектните предложения", казаха от министерството. Преди време от там обясниха, че много кандидати отпадат от процедурите по програмата, тъй като не спазват срока за предоставяне на допълнителна информация.

Около 20 млн. лв. са изплатени по програмата от началото на 2011 г.

Около 20 млн. лв. са изплатени по оперативната програма "Конкурентоспособност" от началото на годината до 1 април за проекти на бизнеса. Общият бюджет е 2.27 млрд. лв., като досега от него са усвоени близо 462 млн. лв. Голяма част от парите обаче са по инструмента JEREMIE и реално все още не са достигнали до бизнеса. Така изплатените средства по проекти на фирми от 2007 г. досега са 72.5 млн. лв. или 3.17% от бюджета. Основен проблем на програмата бяха неясните правила и тромавите процедури по оценяването им. Според бизнеса в последната година има напредък, но спънка за фирмите остана отпадането на проекти по формален принцип. Затова в момента се подготвя облекчаването на процедурите при кандидатстване.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати