26 Април 2024 г. Петък

Проектът "Борисов" за АЕЦ "Белене" продължава без Трайков

2011-04-07 06:18:31
Кабинетът Борисов продължава проекта АЕЦ "Белене", като се ангажира със срок за преговори по окончателния договор за строителството на централата. Ангажиментът, поет от изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов и за който министърът на икономиката Трайчо Трайков не знаеше, се оказа съгласуван с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Уволнението на Първанов, поискано от Трайков, беше отменено от Бойко Борисов. Самият Трайков получи "втори и последен" жълт картон от премиера, а депутати от ГЕРБ не изключиха министърът в скоро време да се окаже пътник.

Външният министър Николай Младенов беше единственият, който преди заседанието на правителството защити позицията на Трайков. На самото заседание, според разпространената стенограма, Бойко Борисов се опитва да се дистанцира от решението за "Белене", като в същото време абсолютно неглижира позицията на икономическия си министър.

Така на втория ден след подписването на споразумението, заради което Трайков поиска главата на шефът на НЕК, най-заплашен се оказа именно икономическият министър - единственият член на правителството, който от края на миналата година продължава да се противоставя на проекта "Белене".

За втори път в рамките на месец Трайков беше унижен публично чрез изявленията на подчинения му директор на държавна фирма. Първият беше в средата на март, когато министърът влезе в открит конфликт с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев заради цените на горивата.

Тогава Борисов зае страната на частната фирма и показа първия жълт картон на министъра си, а преговорите с "Лукойл" довърши вицепремиера Дянков. На предишните преговори за АЕЦ "Белене" в Москва Златев се появи като консултант на руската "Росатом".

Бламираният от премиера, вицепремиера и ГЕРБ икономически министър в ранния следобед вчера замина за Москва начело на българската делегация за заседанието на смесената комисия, за да преговаря с Русия за доставките на природен газ, съвместните дейности по АЕЦ "Козлодуй" и другите открити икономически въпроси пред двете страни.

Основният спор за АЕЦ "Белене" между Трайков от една страна и Дянков и шефа на НЕК от друга е до каква степен България се е обвързала с подписаното Допълнение 12 към споразумението между НЕК и руската "Атомстройекспорт".

Според текста, прочетен от юристка на НЕК и до който журналистите нямаха достъп, "страните ще действат добросъвестно и ще положат всички максимални усилия, за да постигнат окончателна договореност по документите, формиращи договора за ИДС (изпълнение-доставка-строителство) и тези документи ще бъдат парафирани... до 1 юни 2011 г."

Икономическият министър твърди, че с този текст България се е задължила да подпише до два месеца окончателния договор за АЕЦ "Белене", без да е постигнато споразумение за цената и без да е ясно какво ще е допълнителното оскъпяване от очакваните нови евроизисквания за безопасност заради аварията в японската АЕЦ "Фукушима". Пред журналисти Трайков каза, че е възложил на юристи в министерството да преценят доколко и как подписаното допълнение ангажира България.

Тълкуванието на Трайков съвпада с това на руската страна. Според обясненията в руски медии "Росатом", компанията майка на "Атомстройекспорт", определя подписания документ като ясен ангажимент за сключване на договор. В. "Комерсант" подчертава, че ако Русия се е надявала да сключи споразумение, гарантиращо строителството на първия реактор в "Белене", сега ще получи договор за цялата централа.

Позицията на Дянков и шефът на НЕК обаче е, че текстът не задължава България да строи "Белене". "Определено не ни задължава. Няма такъв текст в споразумение 12, заявявам го категорично. Няма правно обвързващ текст със споразумение 12, с което ние се задължаваме да подпишем договор до края на юни", заяви Дянков, който е на посещение в САЩ, пред БНТ. "Бях в течение и с мен беше съгласувана работата на правителството и НЕК. Интересите на България са напълно защитени и дори нещо повече."В думите на министър Трайков няма и грам истина. От тези документи, които подписахме, НЕК няма и не се е обвързал с абсолютно нищо, по-различно от това, което беше преди подписването на тези споразумения".

Според част от юристите, до които "Дневник" се допита, прочетеният от представителите на нЕК текст наистина не обвързва правно страната да парафират и оттам да подпишат окончателния договор за строителството на АЕЦ "Белене". Мотивът е, че страните поемат задължение да положат максимални усилия, за да постигнат договореност по всички документи, но няма правно последствие, ако не я постигнат. Според други юристи вероятно става дума за подписване на предварителен договор.

Предварителният договор е договор, с който се поема задължение за сключване на окончателен договор в бъдеще (най-често след изтичането на определен срок). Ако една от страните след това откаже да подпише окончателния, другата страна има право да се обърне към съда с искане да обяви предварителния договор за окончателен.

Пред медиите шефът на НЕК обясни подписването на документа със заплахата на руската страна да съди България пред Парижкия арбитраж за близо 1 млрд. евро неустойки. От обясненията му стана ясно, че освен с вицепремиера Дянков, чието съгласие получил чрез мейл, текстът бил съгласуван с трима от петимата членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ), сред които и заместникът на Трайков Евгени Ангелов.

По думите на Първанов той е изпратил окончателния вариант на текста и на министъра, но не е получил нито положителен, нито отрицателен отговор. По-рано през деня, пред колегите си в правителството Трайков заявява, че подписаният от шефа на НЕК текст е във вариант, който изрично му е забранено да подписва. От думите на министъра става ясно още, че той не знае и за съгласуването с част от борда на БЕХ.

Първанов отхвърли версията, че е получил устни указания от премиера в понеделник сутринта какво да подпише.

Подписването въпреки липсата на отговор от прекия си началник Първанов обясни с бързането на руската делегация да си тръгне. В противен случай по думите му руската страна щяла да ни съди и за недобросъвестно водене на преговорите. "Още през ноември се бяхме споразумели до 31 март да подпишем окончателен договор, да има и проектна компания. Нищо от това не се случи", каза шефът на НЕК.

"Това ще е последният път, в който на министър Трайков му правя подобна забележка. Трети път няма да има", заяви късно следобед премиерът Бойко Борисов. Вината на Трайков била, че не е спазил "субординацията" в правителството и не е обсъдил изказванията си с вицепремиера Симеон Дянков.

"Много държа на теб, сигурно ти е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт и когато на човека под мен - вицепремиера Симеон Дянков, съм му възложил да планира, контролира и проведе двата преговора, трябва да се съобразяваш с него", каза още премиерът.

По настояване на финансовия министър Симеон Дянков шефът на НЕК Красимир Първанов няма да бъде уволнен, както поиска във вторник Трайчо Трайков, уточни още Борисов. По-рано през деня, пред министрите той заявява, че ако Първанов си е позволил да прескочи прекия си началник, ще го уволни.

Борисов каза още, че ще събере министрите и ще "въведе ред в приказването".

Изявлението си Борисов направи на влизане в зала "България", за празника на софийския Медицински университет. Преди това премиерът отказа да отиде в парламента, където беше призован от Синята коалиция заедно с Трайчо Трайков да обяснят какво се случва с преговорите за "Белене" и ккаво точное подписано.

Борисов реши Трайков да уведоми депутатите, че ще получат информация след завръщането на вицепремиера Дянков от САЩ, но икономическият министър не успя да стигне до парламента заради полета си до Москва. Трайков имаше на разположение само няколко часа за преговори с руската страна, която в последния момент съкрати времето за преговори от 2 на 1 ден. Според кореспондентът на БНТ в руската столица местни експерти коментирали промяната като поредна форма на натиск върху българската страна.

В кулоарите на парламента депутати от ГЕРБ заговориха, че Трайков ще бъде санкциониран, защото се е изказал твърде емоционално и истеризирал темата. Единствено външният министър Николай Младенов защити колегата си. "Човек, който си позволява да подпише нещо, за което има изрична забрана от своя министър, няма място да работи никъде в българската държава. Защото това е повече от пробив в националната сигурност", каза Младенов през Би Ти Ви.

"Това е тежък пробив за националната сигурност", коментира и лидерът на СДС Мартин Димитров. Иван Костов заподозря, че правителството бърза да се обвърже с проекта преди влизане в сила на новите европейски изисквания за ядрена безопасност. "Преди изборите премиерът и президентът се надбягват кой ще спечели благоволението на Москва", каза още лидерът на ДСБ.

От БСП поискаха оставката на Трайков с мотива, че винаги е работел срещу проекта АЕЦ "Белене". Според Румен Овчаров България отдавна е правно ангажирана с този проект и ако министърът едва сега разбира това, защо е министър.

Политическата отговорност е на Трайчо Трайков, ако негов подчинен чиновник е подписал в услуга на чужди интереси, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати