26 Април 2024 г. Петък

Пари за ромите има, ама не се харчат

2011-04-07 06:15:20
Държавите с големи групи роми ще се нуждаят от по 2 милиарда евро годишно, за да успеят успешно да ги интегрират, изчисли Европейската комисия. 

Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, наброяват 10-12 млн. и основната част от тях живеят в Централна и Източна Европа. 

По данни на Съвета на Европа най-много роми на глава от населението живеят в България – 10%, Словакия 9%, Румъния 8%, и Унгария – 7 на сто от населението.

Две от три евро от фондовете на ЕС, предназначени за интеграция на ромите, не са били използвани, съобщи ЕК след проверката, последвала масовата депортация на български и румънски цигани от Франция миналото лято. 

Нарушаването на правата им на европейски граждани предизвика широко възмущение, включително в Брюксел, който се зарече да положи повече усилия за приобщаване на най-голямото малцинство в ЕС. 

Девет месеца по-късно Еврокомисията призна, че резултатите са плачевни почти навсякъде. 

Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор. 

Според справка на комисията до 2013 г. за подобряване на живота на циганите има 26,5 млрд. евро. От тях до момента е похарчени незначителна част, въпреки че нуждите от пари са огромни.

Брюксел обаче няма да наставлява правителствата как да се справят с проблема, защото ситуацията била различна навсякъде, посочи комисарят за правата на гражданите Вивиан Рединг. 

Испанските цигани например били добре интегрирани, докато полските и унгарските – не. Люксембург нямал почти никакви проблеми, тъй като в страната живеели едва 300 роми, докато в България те били стотици хиляди. 

Признавайки, че не може да предложи общо решение, Брюксел поръча на правителствата да напишат стратегии как ще подобрят живота на циганите и да ги предадат за проверка в Брюксел до края на годината. Подобни документи ще се искат и от страните кандидатки на Балканите, които искат да влязат в ЕС, съобщи Рединг. 

Брюксел настоява всички ромски деца да ходят на училище като 100 % от тях завършват началния курс. В момента само 42 на сто от циганчетата в Европа завършват четвърти клас, а едно от десет продължава в гимназия. 

ЕК иска и възможности ромите да намират по-лесно работа. В ЕС работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас – по-малко от половината. 

Ако се справи, България ще може да разчита на четири пъти повече работници в следващите години, тъй като над една трета от ромите сега са на възраст под 15 години. 

Европейската комисия иска и мерки за удължаване на живота на ромите. Те живеят 10 години по-малко от средния европеец, а смъртността е до 6 пъти по-висока заради липсата на достъп до медицинска помощ, твърди Брюксел. 

Четвъртата област, в която държавите трябва да се погрижат за малцинството е да осигурят по-добри жилищни условия, предоставяйки им частни и социални жилища.

От своя страна Еврокомисията ще се погрижи да облекчи условията за кандидатстване за еврофондовете по ромски проекти и ще обучи 1000 души, които да посредничат между ромската общност и държавата.

Нито депутатите, нито неправителствените организации харесаха подхода на Брюксел за решаване на ромския проблем. Ромски организации са недоволни, че инициативата се оставя в ръцете на правителствата. 

Европейските социалисти нарекоха проекта „празна черупка“. 

„Не ни се предлага нищо ново в сравнение с обявената преди шест години Декада на ромското включване. 

„Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани“, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати