27 Април 2024 г. Събота

Челси стори всичко, но Юнайтед пак победи

2011-04-06 20:58:52
Манчестър Юнайтед нанесе тежък брутален удар на Челси в Шампионската лига, след като победи в първи четвъртфинален мач на "Стамфорд Бридж"сините" загубиха болезнено, надигравайки своя съперник.

Днес обаче трудно може да се каже, че Челси надигра Юнайтед. Безспорно лондончани създадоха повече голови положения, но не бяха достатъчно концентрирани, за да ги реализират. На свой ред Юнайтед демонстрира хладна тактика и взе, може би, повече отколкото първоначално планираше. 

Трябва да се отчете и фаталната грешка на главния арбитър, който в 92-та минута на мача пропусна 100-процентова дузпа в полза на домакините. 

Единственият гол в мача бе дело на Руни след феноменална атака през първото полувреме. Аплодисментите трябва да отидат при Райън Гигс, който сътвори положението от наглед изключително трудна ситуация. 

Това е първа победа за Юнайтед като гост на Челси от 2002 година насам и може би една от най-сладките, тъй като неимоверно увеличава шансовете за класиране на полуфиналите. 

Българският нападател Димитър Бербатов бе оставен на резервната скамейка за сметка на Ернандес, който обаче не блесна с нищо. Що се отнася до нападението на "сините", Анчелоти изглежда така и няма да успее да сработи Торес, Анелка и Дрогба. 


Двубоят на "Стамфорд Бридж" започна с невероятен заряд, като Челси опита да установи контрол от самото анчало. През първите десет минути обаче "сините" стигнаха единствено до един удар на Торес от около 15 метра, който попадна право в лапите на Ван дер Сар, а Есиен грубо фаулира Руни, но се размина с жълт картон.

Сякаш полека "червените дяволи" започнаха да изравняват в играта и дори в един момент инициативата бе на тяхна страна. Първият истински шанс обаче се откри пред Дрогба, който в 19-та минута получи добър пас на границата на наказателното поле и стреля от там, като насочи плътно топката под гредата, но холандският страж на гостите внимаваше и боксира в корнер. 

Известно време съставът на лондончани изглеждаше като разбита команда. Все пак в 31-та минута Торес с един опит за странична ножица даде тон на нов подем в своя отбора. Последва възможност и за Есиен, който обаче бе блокиран в последния момент. 

Напрежението на терена се усещаше в някои по-остри сблъсъци. Един от тях бе на косъм да нокаутира Чичарито. Нападателят игра с глава за една топка, но Жирков бе решил да я достигне с крак и неговият кунг-фу приом се размина на сантиметри от лицето на мексиканеца. 

Усилията на Челси в атака почти намериха своето цифрово отражение. Почти обаче. Защото в 45-та минута първо гредата спаси Юнайтед, а после Евра. Дрогба успя да финтира двама бранители встрани от наказателното поле, центрира и Торес отклони, но кълбото срещна страничния стълб. Ван дер Сар бе на земята, а топката попадна в Лампард. Голът изглеждаше сигурен, но халфът стреля слабо и от голлинията Евра успя да избие далеч от целта. 

Един кратък анализ на първото полувреме показа, че тандемът Дрогба - Торес не е напреднал нито милиметър, а отсъствието на Давид Луиш в защита се усеща брутално на "Стамфорд Бридж". От друга страна Юнайтед демонстрира страхотна тактическа грамотност, но един въпрос назрява - какво ще правят манчестърци след пенсионирането на Гигс? 

77' Бербо влиза на мястото на Ернандес 

След почивката Челси намери правилния път към доминацията, но така и не успя да намери пътя към мрежата на Ван дер Сар. Още в 50-та минута Дрогба сложи топката на главата на Рамиреш, който бе непокрит на около 10 метра от вратата, но някак насочи топката в аут. Това бе и вторият сериозен пропуск за Челси в мача. 

Малко след него Дрогба опита със задна ножица да изненада гостите, но изстрелът му не се получи достатъчно добър, макар и да бе ефектен. 

Настанаха скучни минути на "Стамфорд Бридж", през които Юнайтед успяваше великолепно да удуши играта на своя съперник и се доближаваше все по-близо до безценна победа. 

Синьото безсилие доведе до двойна смяна от страна Анчелоти, която бе леко озадачаваща. Вместо неефективният Торес, италианецът извади Дрогба и пусна Анелка. Жирков пък освободи мястото си за Малуда. 

Все пак раздвижване имаше и в 76-та минута като по чудо не падна гол. Босингва центрира към далечната греда и Торес с глава засече страхотно, пращайки кълбото в противоположния ъгъл, но Ван дер Сар се разтегна и с върха на пръстите си успя чудодейно да извади топката. 

Оставаше все по-малко време до края на мача, а за радост на българските фенове в 77-та минута Бербатов се появи на терена, заменяйки анонимния в този мач Чичарито. 

Челси вложи всичките си останали сили в едничката цел да изравни и наистина заслужаваше да го направи, особено в 92-та минута, когато главният рефер не отсъди абсолютна дузпа в полза на домакините. Рамиреш бе изведен зад защитата, успя да си поведе топката, но Евра го събори в пеналтерията. Класическо нарушение, което остана без възмездие. 

Трудно може да кажем, че Челси изгуби шансове за класиране напред, особено ако отчетем по-добрата игра на лондончани през втората част. Със сигурност обаче този резултата превръща Юнайтед във фаворит преди реванша на "Олд Трафорд". Ван дер Сар, Евра, Видич, Фърдинанд, Рафаел (51, Нани), Парк (94, Смолинг),  Гигс, Карик, Валенсия, Ернандес (78, Бербатов), Руни

източник: gol.bg

Последни новини от категория Футбол


Новини
Българският треньор Красимир Балъков привлече в екипа си Илия Груев. Новият помощник се появи на снимки при първата тренировка на "Хайдук" (Сплит) в Хърватия.В момента Груев е асистент на ...
Новини
Благоевградският Пирин няма да участва в първенството на „А" група през следващия сезон. Това стана ясно след заседанието на Изпълкома към БФС, предаде репортер на Topsport.bg. ...
Новини
Звездата започна мача извън титулярите, заради проблем с глезена. В средата на първата част обаче, Ола Тойвонен напусна с травма и това накара селекционера Ерик Хамрен да заложи на Ибра. ...
Новини
Холандският специалист Мартин Йол ще наследи Марк Хюз на мениджърския пост във "Фулъм", съобщи клубът.Бившият наставник на Димитър Бербатов в "Тотнъм" е подписал ...
Новини
България остана с минимални шансове за Евро 2012, след като "лъвовете"Родните ни национали вече са с пет точки в група "G", колкото има и Швейцария, а черногорците и Англия са ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати