26 Април 2024 г. Петък

Кой какво подписа и кой какво не разбра

2011-04-06 18:36:46

Скандалът около проекта АЕЦ „Белене“ затресе държавата и той започна с едно уволнение, което обаче все още не е факт. В крайна сметка жълт картон получи този, който поиска отстраняването на шефа на НЕК. 

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви във вторник, че е  уволнил Красимир Първанов, защото е подписал договор с обвързващи клаузи, с което превишил правомощията си. 

„Това, което стана, е, че изпълнителният директор Красимир Първанов постфактум ми каза, че е подписал два документа – единият е меморандум, който е с пожелателен характер, той е с тримесечен срок и това е време, в което двете страни ще преглеждат новите изисквания за безопасност. 

Вторият документ е Допълнение 12, което вече е с двумесечен срок и който изисква до края на този двумесечен срок, до 1 юни т.г., двете страни да подпишат окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство. 

Този вариант на Допълнение 12 беше обсъждан от мен, зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още миналия четвъртък и изрично не беше приет. Така че това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решението на борда на директорите на НЕК, на моите изрични инструкции по отношение на този документ и на Вашия политически мандат за мораториум“, обясни ситуацията Трайков пред премиера на правителственото заседание, на което беше изслушан и Красимир Първанов. 

Според директора на НЕК обаче в споразумението няма текст, който да задължава правно страната да подпише договора за АЕЦ "Белене" до два месеца. Той обясни, че с новия документ се удължават сроковете на вече изтеклото предишно споразумение на 31 март. 

От изказването му стана ясно, че той е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков, който му казал да подписва, а Трайчо Трайков бил информиран с имейли. 

Първанов е категоричен, че е „бушон“ и няма нищо вярно в думите на енергийния министър. Той отбеляза, че може да бъде освободен от поста само от БЕХ, а не от министъра. 

В официално съобщение на руската компания „Атомстройекспорт“ обаче се посочва, че подписаното във вторник в София Допълнение 12 (към Споразумението от 29.11.2006 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“) „удължава срока на действие на Споразумението до 30 юни 2011 година за окончателното съгласуване на всички документи, съставляващи контракта ЕРС (за проектиране, доставка и изграждане). 

Съгласно условията на Допълнението съгласуваните документи трябва да бъдат парафирани по надлежния начин от упълномощени представители на двете страни до 1 юни 2011 г.“, се казва още в прессъобщението на „Атомстройекспорт“. 

В момента юристи по международно и корпоративно право готвят правен анализ доколко и как подписаното във вторник Допълнение 12 за строителството на АЕЦ "Белене" ангажира България, стана ясно от думите на Трайков. 

Без да коментира по какъв начини ни обвързва подписаното споразумение, премиерът Бойко Борисов обаче заявява пред министрите си, че интересът ни е защитен и националната сигурност не е застрашена, за което правителството беше атакувано от опозицията в парламента. 

От думите на премиера стана ясно, че има разнобой в мненията на вицепремиера Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Той призовава "те да се разберат и да му кажат дали да се строи „Белене“, или да се отива на съд".

По-късно премиерът заяви, че Красимир Първанов не е уволнен, а към Трайчо Трайков е отправено последно предупреждение, тъй като било груба грешка от страна на икономическия министър да говори, преди да е разговарял с Дянков.  

Преди това обаче Борисов бе категоричен пред министрите си, че шефът на НЕК ще бъде уволнен, ако се окаже, че наистина е прескочил Трайков. 

Депутатите в парламента пък очакваха икономическият министър и премиерът да им докладват за случващото се, но Трайков замина за Москва, а Симеон Дянков, който всъщност е водил преговорите, е в САЩ.

Президентът Георги Първанов пък разбрал за подписаното споразумение от медиите. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати