20 Април 2024 г. Събота

Борисов: За втори и последен път правя забележка на Трайков

2011-04-06 17:05:45
Премиерът Бойко Борисов обяви, че прави последна забележка на министъра Трайчо Трайков за необмислени изказвания във връзка с подписаното споразумение за АЕЦ "Белене". Това се случи в късния следобед, преди да уважи празника на софийския Медицински университет в зала България.

"За втори път и това ще е последният път, в който на министър Трайков му правя подобна забележка. Трети път няма да има", заяви Борисов. Вината на Трайков била, че не е спазил "субординацията" в правителството и не е обсъдил изказванията си с вицепремиера Симеон Дянков.

Борисов критикува изявленията на икономическия министър преди по-малко от месец, кагато Трайков  и шефът на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев си размениха индиректни нападки за цената на горивата. 

"Много държа на теб, сигурно ти е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт и когато на човека под мен - вицепремиера Симеон Дянков, съм му възложил да планира, контролира и проведе двата преговора, трябва да се съобразяваш с него", коментира още премиерът днес. Борисов уточни, че именно Дянков е предложил навремето Трайчо Трайков за министър на икономиката.

Шефът на НЕК Красимир Първанов няма да бъде уволнен по настояване на финансовия министър Симеон Дянков, уточни още Борисов и допълни, че ще събере министрите и ще "въведе ред в приказването". по -рано на заседанието на министерския съвет Борисов е казал, че ако се окаже, че Първанов не е уведомил Трайков за съдържанието на споразумението, ще подкрепи оставката му.

"Не е приятно, преди два-три месеца ме обвинявахте, че министрите не говорят, че съм диктатор, че всъщност само аз приказвам, като им позволих да приказват, сега пък защо приказват предварително", оплака се министър-председателят.

Той обясни, че Трайков не е дал днес обяснение на депутатите по сагата със споразумението, защото когато отишъл в парламента, народните представители били в почивка, а Трайков трябвало да лети за Москва. Борисов обеща, че когато Трайков и Дянков се върнат в България заедно ще се явят в Народното събрание и ще обяснят подробно за какво става въпрос.

"Не искам да заблуждавам повече нито българската общественост нито руската страна и в случая в подписаното, а то е точно една страница, в която половината са кои подписват и кои парафират, сме казали, че след два месеца вече най-накрая от 2006 г. започналата сага вече трябва да има отговор или да, или не. В противен случай на всеки три месеца се съберат някакви руснаци и някакви българи и казват даваме си още три месеца срок ", разясни още Бойко Борисов.

Премиерът смята, че вече е станал специалист по въпросите, свързани с атомните централи "покрай всички саги в тази област" и разясни, че не е по-лесно да се направи седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" (за това настоява лидерът на СДС Мартин Димитров), защото е много трудно да се извади разрешително разрешително за нов реактор.

"Напомням на Мартин Димитров, че 2017 г. изтича срокът на пети реактор, а 2019 г. на шести реактор. Искам да му кажа, че същите тези руснаци единствени в света, могат да кажат, никой друг, дали им се удължава животът на тези реактори или не", коментира още Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати