29 Март 2024 г. Петък

Първанов: За един ден станах най-големият престъпник

2011-04-06 12:20:08
Участвах в заседанието на Министерски съвет, където пред министрите поясних как са протекли преговорите по договора за АЕЦ „Белене”, какво сме се договорили и какво съм подписал. Това каза на пресконференция бившият изпълнителен директор на НЕК ЕАД Красимир Първанов. 

"В думите на министър Трайков няма и грам истина, защото от тези документи, които подписахме, НЕК не се обвързва с абсолютно нищо от това, което беше преди подписването на споразумение"Видях как за един ден можеш да станеш един от най-големите престъпници в България".Подписани са два документа – меморандум за разбирателство, с който започва преглед на случилото се в Япония, и новите изисквания на ЕС за ядрена енергетика.

В меморандума има три месечен срок за това, като целта е да се приравни проектът към най-новите изисквания на ЕС. Вторият документ е споразумение 12 – петото поред за удължаване на срока на договора от 2006 г. Няма право обвързващ текст в това споразумение, с което страната ни се задължава да сключи договор до юни 2011 г.

Това споразумение, което Трайков е нарекъл договор – е точно една страница, каза Първанов.

"Защо г-н Трайков не отговори какво щеше да се случи с НЕК и държавата, ако няма такова подписано споразумение? Искът за неустойки към НЕК е 600 млн. евро и какво щеше да се случи, ако се отидеше на арбитраж”, обясни Първанов.

"Самоволни действия от мениджмънта не е имало и няма да има", уточни той и допълни, че "до този момент писмен мандат не е даван за това какво трябва да се търси в такъв тип преговори за АЕЦ „Белене". Първанов беше бушонът и при подписване, и при неподписване". 

"В момента се ескалира едно напрежение, направи се опит, който отчасти успя, да ми се опетни името за нещо, което не съществува в правния мир – това е изводът от цялата сага", каза Красимир Първанов и допълни "Аз с чиста съвет и чисто лице излизам от тази сага".На пресконференцията той уточни, че вчера е разбрал, че е бил уволнен. "Днес попитах дали е така, оказа се, че моето уволнение може да стане само от Съвета на директорите на БЕХ", каза още Първанов. 

Симеон Дянков е знаел как стоят нещата

За крайния вариант на текста на подписаното вчера споразумение 12 за АЕЦ „Белене” с „Атомстройекспорт” е бил запознат вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, каза още Красимир Първанов.

До 31 март е бил срокът, до който споразумението е трябвало да стане факт. Вчера до сутринта експертите на „Атомстройекспорт” са били у Красимир Първанов, след което са си заминали. "Така че документите е трябвало да бъдат подписани. За хода на преговорите за АЕЦ „Белене” е бил информиран министър Симеон Дянков и поради това е бил в течение с подписването на документите", заяви шефът на НЕК.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати