24 Април 2024 г. Сряда

Ваньо Танов: Приходите от ДДС скочиха със 184 милиона

2010-07-16 09:39:42
Приходите от ДДС за полугодието са със 184 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, отчете шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Приходите от акцизи са 8 на сто по-малко за първите 6 месеца, но само този месец митниците събрали с 50 млн. отгоре, спрямо нивото от миналата година.

Със 184 млн. повече от ДДС е събрала държавата до края на юни,

съобщи в сутрешния блок на БНТ шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. 50 млн.лв. повече са приходите от акцизи този месец, като само от цигарите ръстът е 15 млн. лв., отчете още митничар №1.

Събираемостта на митата е доближила стоте процента, а до края на годината сме щели да надвишим цифрата от 2009 г. Приходите от акцизи за цялото полугодие обаче са с 8 на сто по-малко, изреди данните Танов.

По думите му до края на септември Агенция "Митници" ще е изчистила задълженията си към бизнеса.

До момента са изплатени над 300 млн.лв. за акцизи за 2008 и 2009 г. остава да бъдат разплатени още 30 млн. за 2006 и 2007 г. и през есента за първи път държавата няма да е длъжник на фирмите, обеща Танов. Според него това ще позволи да се направи един реален бюджет за догодина с реални числа за приходите.

Вече няма контрабанда на горива,

отчете още шефът на митниците, но все пак допусна, че и да има такива случаи, става дума за минимални размери. Заради свитото потребление у нас пък се е повишил износът им, като само "Лукойл" увеличил експорта си с 43 %, а общо за бизнеса с горива в страната ръстът е 22,8 на сто.

Танов призна, че неведнъж е разговарял с митничари, които са вдигнали палати с 600 лв. заплата,

но винаги отговорите били, че съпругата, например, има фирма, и доходите са оттам. Борбата с корупцията на митничарите обаче щяла да бъде тотално ликвидирана, когато от 1 август електронната декларация на митницата стане задължителна, заяви Ваньо Танов. Тогава важи случайният принцип на обработка на електронния документ и няма да бъде възможно даден митничар да се уговори с клиент за рушвет, обясни той.

"Не може да сложиш на всеки един митничар по един пазач, има ги тези къщи, но се надявам, че оттук нататък няма да има такива къщи, построени с престъпни пари",коментира митничар №1.

Най-тежките митници от гледна точка на корупцията били Свиленград и Калотина, но заради това там се извършили и най-големите съкращения. Няма начин някой да ходатайства за свой човек и да получи пост, защото от 2 месеца насам митничарите минават по 4 теста на конкурса за назначение.

Ако пък искат да се качат на по-висок пост в службата, ги очаква и пети тест, гарантира Ваньо Танов. По този повод той заключи, че случаят с Лъчезар Иванов се преекспонирал.

Танов се зарече след месец пак да подложи митничарите на психологически тест, за да разбере дали за два месеца работа са успели вече да изкривят мисленето си, повлияни от атмосферата на митницата. 

 

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати