26 Април 2024 г. Петък

Трайков лъже, аз съм само бушон!

2011-04-06 12:00:56

Директорът на НЕК Красимир Първанов обвини министър Трайчо Трайков в лъжа и обяви, че сключените вчера споразумения по отношение на АЕЦ „Белене“ са само от полза за проекта. 

Първанов даде с огромно закъснениепресконференция, защото е бил изслушан в МС във връзка със разразилия се скандал по енергийния проект. 

Във вторник Трайков уволни шефа на НЕК, затова че е подписал с „Атомстройекспорт" обвързващо за страната ни споразумение до два месеца да подпише окончателен договор за строителството на „Белене" и да договори крайната цена за атомната централа. 

Трайков беше категоричен, че тези условия не са изгодни за България и Първанов епревишил правомощията си. 

„В думите на министър Трайков няма и грам истина“, заяви шефът на НЕК и обяви, че с подписването на документите компанията не се обвързала с нищо по-различно от досега договореното по проекта. 

Красимир Първанов показа въпросното споразумение 12, за което във вторник икономическият министър каза, че задължава страната ни да парафира окончателно договора за строителството на АЕЦ „Белене“ до първи юни. 

Шефът на НЕК бе категоричен, че в споразумението няма текст, който да задължава правно страната да подпише договора за АЕЦ "Белене" до два месеца.

Той обясни, че с новото споразумение се удължават сроковете на вече изтеклото предишно такова на 31 март. 

По думите му е имало опасност да се стигне до арбитраж, ако то не е било удължено. Руската страна е щяла да има финансови претенции към нас в размер на близо 600 млн. евро. 

Освен това със споразумението се договаряме да се преразгледа проектът по отношение на безопасността на бъдещата централа, така че тя да отговаря на най-новите европейски изисквания. 

„Първанов пак щеше да бъде уволнен. Защото в този случай Първанов беше бушонът – и при подписване и при неподписване.“, категоричен беше шефът на НЕК.

Той обясни, че всъщност не е уволнен от министър Трайков, защото може да бъде отстранен от поста само след решение на ръководството на БЕХ. 

Същевременно обаче стана ясно, че Красимир Първанов е съгласувал процедурите по подписването на споразуменията с финансовия министър Симеон Дянков, а не с енергийния министър Трайков. 

Красимир Първанов обясни, че всяка промяна в текстовете е била съгласувана с членовете на БЕХ, а министър Трайков е бил уведомяван за промените "по всяка една дума" по e-mail.

Енергийният министър бил уведомен и за крайния текст на споразумението. Одобрението за подписването му обаче е дошло от Симеон Дянков, защото по думите на Първанов той е ресорният вицепремиер по енергетика.

 

„Разговаряхме няколко пъти, той оставаше да мисли, впоследствие не можахме да се чуем, аз съм потърсил министър Дянков и той каза „Да“, обясни Красимир Първанов.

„Да“ от министър Трайков нямам, но нямам и „Не“, обясни действията си директорът на НЕК. Той уточни, че не му е даван писмен мандат с конкретни насоки какво трябва да се търси при преговорите с руската страна.

След края на пресконференцията Красимир Първанов каза, че не би подал оставка, защото няма причина за това.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати