24 Април 2024 г. Сряда

Опозицията в хор: Това безумие трябва да бъде спряно!

2011-04-06 08:37:58

Искри прехвърчаха още в началото на пленарния ден заради скандала около проекта АЕЦ „Белене“. 

"Синята коалиция" поиска спешно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов да информират НС какво е подписал уволнения директор на НЕК Красимир Първанов с "Атомстройекспорт" за проекта "Белене", какви ангажименти са поети и възможно ли е договорът да бъде развален. 

„Днес не можем да приемем някаква друга програма на НС. Пред нас, пред нашите очи, се случи най-големият пробив в националната сигурност на България. Това трескаво бързане, за което настоя основно президентът Първанов, но което се реализира от правителството на ГЕРБ“, възмути се Мартин Димитров. 

По думите му това се дължало на факта, че се готвят нови изисквания за сигурност на централите в ЕС и се прави опит проектът „Белене” да бъде подписан окончателно, преди тези изисквания да станат ясни и публични”, заяви съпредседателят на Синята коалиция. 

Той остро попита къде са в тази ситуация вътрешният министър Цветан Цветанов и ДАНС.


„Как може един чиновник да попише най-важната сделка в новата история на България“, възмути се Димитров.

Според него някой е казал на Красимир Първанов да подпише този договор. След като премиерът каза преди няколко дни, че ще се строи "Белене", на мен ми се струва, че този човек е трябвало да свърши мръсната работа, категоричен е Димитров. 

Той обяви, че никой не е запознат какви документи са подписани. 

„Ако не беше вчерашното изказване на министър Трайков, ние дори нямаше да знаем, че има подписан анекс“, каза още Димитров и призова това безумие да бъде спряно. 

„За вас от ГЕРБ нищо ли не се е случило? Какво означава за вас това, че се пое ангажимент към „Белене”, преди да са станали ясни изискванията и нормите?”, запита Димитров. Според него ПП ГЕРБ дължи отговор на тези въпроси. 

След него бившият министър на енергетиката и депутат от БСП Румен Овчаров припомни, че преди месец от името на групата на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов беше заявено, че са готови на дебат за проекта "Белене", но това обсъждане така и не се случи. 

Овчаров поиска такива дебати да бъдат насрочени по най-бързия начин. 

"Иначе рискуваме да изпаднем в празното говорене на хора, които не само нямат експертния багаж, но и се опитват грубо да политизират въпроса", добави Румен Овчаров. 

 

Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров е недопустимо висш чиновник да работи по международни договори и това да не се знае от министъра и от правителството. 

 „Това е недопустимо и тук отговорността за тази конспирация е основно на министъра, защото той е допуснал под неговото ниво някой да работи по такава важна тема, свързана с международните отношения. Така че политическата отговорност е на министър Трайков", заяви Волен Сидеров.

„Министърът е този, който трябва да излезе и да обясни.  Аз мисля, че е наложително иначе остава съмнение, че този чиновник става бушон”, категоричен е лидерът на „Атака“.

Иван Костов поиска процедура по начина на водене на заседанието след липсата на реакция от водещия заседанието по искането да бъдат повикани премиерът Борисов и министър Трайков. 

Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов заяви, че ще разговарят с премиера и министър Трайков. Оценката на една парламентарна група към даден обективен факт не означава, че той е меродавен за всички останали, добави Анастасов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати