26 Април 2024 г. Петък

БСП бленува власт, започна с обещанията!

2011-04-05 15:19:35

БСП стяга редиците и се готви да печели избори, както предстоящият президентски вот, така и парламентарните избори, „когато и да са те“, отсече лидерът на социалистите Сергей Станишев. 

По думите му най-голямата национална задача е ГЕРБ да не спечелятпрезидентските избори, а да ги спечели кандидат на БСП. 

„Това е много трудна задача. Даваме си реална преценка на нашия потенциал и на ГЕРБ, въпреки че има много голяма динамика в обществените настроения“, отбеляза Станишев. 

Той посочи, че 60% от българските граждани искат президент, който не е от ГЕРБ. В това лидерът на социалистите видя много сериозна възможност за БСП да не допусне ГЕРБ да завладеят и президентската институция. 

Според Станишев кандидатурата на БСП за президент трябва да бъде достатъчно приемлива и мобилизираща за членовете и симпатизантите на социалистите. 

Но в същото време кандидатът трябвало да има мостове, симпатии, да говори достатъчно на хората, които не са симпатизанти на БСП, но не подкрепят и ГЕРБ. 

На 9 април на Националния съвет на столетницата ще се даде старт на номинациите за възможни кандидатури и този процес ще продължи до юни. 

Станишев за пореден път заяви, че на парламентарните избори ще се бори за подкрепата на българските граждани. 

„Не планираме коалиции с ГЕРБ“Кой гарантира, че ГЕРБ ще влезе в следващия парламент?“

Станишев коментира и различните хипотези като резултат от вота. 

„Ако имаме достатъчно самостоятелно гласове, ще направим правителство. Ако сме близо до абсолютно мнозинство, сме готови да направим и правителство на малцинството, българският опит показва, че това е възможно. Ако не получим подкрепа на българските граждани, ще бъдем опозиция“, очерта алтернативите той.


Независимо че все още парламентарните избори са далече, БСП вече е изготвила управленски алтернативи на ГЕРБ и отсега започна с обещанията. 

БСП декларира, че ако управлява, ще осигури нови 200 хил. работни места и ще намали безработицата под осем процента. 

Предлага се още минималната работна места да бъде обвързана като 50% от средната работна заплата, да се увеличи максималният осигурителен доход – да стане не по малко от 10 минимални работни заплати, което ще доведе до реално увеличаване на пенсиите. 

Червените се ангажират още ежегодно да се осъвременяват пенсиите от първи януари, като се вземат предвид 50% от инфлацията и 50% от ръста на реалната работна заплата. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати