24 Април 2024 г. Сряда

Жълтите чакат "да" от Меглена Кунева

2011-04-04 17:05:52

НДСВ искат Меглена Кунева за кандидат-президент и чакат нейното решение дали ще се включи в изборите.

„Партиите, които биха подкрепили Меглена Кунева за президент, ще трябва да се съобразят с желанието й да събира широка гражданска подкрепа, а не да бъде партиен кандидат“, заяви председателят на НДСВ Христина Христова. 

Според жълтите първият ни еврокомисар е в състояние да разбие статуквото, наложено от ГЕРБ, освен това е опитен политик, ценен в европейските институции.

Жълтите дават срок на Кунева до 20 април да вземе решение за участие в президентския вот. Тогава ще се проведе заседание на Политическия съвет на НДСВ и ще се дискутира специално тази тема дали ще разчитат на Кунева, или ще търсят друга кандидатура. 

Според Христина Христова настоящото управление нанася поражения върху икономиката на страната и статуквото трябва да бъде разбито. 

Според НДСВ решенията за едномесечен мораториум върху цените на горивата и за присъединяване на страната ни към пакта "Евро +" са взети "на тъмно". 

С уговорката, че подкрепят значителна част от принципите в пакта, жълтите подчертаха, че не е ясна цената, която страната ни ще плати за това решение. 

От НДСВ определиха като популистки и безсмислени действията на властта за налагане на мораториум върху цените на горивата. 

Според Николай Василев държавата се опитва да реши проблема с високите цени на горивата с две грешни стъпки – намаляването на 90-дневните запаси и отпадането на смесването на дизела с биодизел.

Относно пакта за еврото Милен Велчев смята, че България трябва да заяви, че е против увеличението на преките данъци, които са едно от малкото предимства на страната ни.

Според НДСВ е неприемлив механизмът за финансово участие на държавите членки. На първо място вноската на България ще бъде 360 млн. евро, но ако има нужда от подкрепа на страна, която е водила неблагоприятна политика, България ще трябва да гарантира сума, равна на 17 процента от БВП, посочи Велчев. 

По думите му най-бедната страна от ЕС ще плати най-много, защото другите държави са спазарили участието си с формула, която да не ги удари толкова. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати