26 Април 2024 г. Петък

Първанов да каже защо бърза, зове Командира

2011-04-04 14:31:49

ДСБ e категорично против идеята на президента Георги Първанов заедно с изборите през есента да се проведе референдум за АЕЦ Белене. 

Държавният глава се аргументира, че би било по-евтино да се съберат три избора ведно, а наличието на регулярния вот би накарало хората да се включат по-активно и в референдума. 

„Вотът ще се изкриви. Тези избори са сложни – едновременно национални и местни, и да се задават въпроси за „Белене“, би било абсолютно несъстоятелно“, коментира лидерът на партията Иван Костов. 

Дотогава няма да са въведени и новите европейски изисквания за ядрена безопасност, посочи той.

„Държавният глава да отговори защо бърза с този референдум, преди да е научил причините, поради които почти 1% от атомните централи аварират“, призова лидерът на ДСБ. 

Според него причината е, че подкрепата за „Белене“ спада. „Няма съмнение, че Първанов бърза да даде ход на „Белене“ преди края на неговия мандат“, посочи тъмносиният депутат Иван Иванов. 
 
„ЕК си постави срок до края на годината да разработи всички критерии, по които ще се извършват стрес тестовете на действащите централи в ЕС. Едновременно с това към всички проекти за бъдещи централи ще бъдат предявени високи изисквания“, заяви тъмносиният депутат Иван Иванов.


„Ако българското правителство е отговорно към своите граждани, не може и не трябва да предприема никакви прибързани действия, докато не се съобразим с това, което се решава от цялата европейска общност“, допълни той. 

Според ДСБ в момента се водят тайни преговори с руснаците за новата атомна централа. „Недопустимо е НЕК да води преговорите. Това е отговорност на премиера и на енергийния министър“, подчерта Иван Костов. 

Лидерът на ДСБ каза още, че наложеният мораториум на цените на горивата не върши никаква работа и не може да се определи като полезна стъпка. 

„Лукойл“ признаха, че продават горивото, като се съобразяват с вносните цени, а не със собствените си производствени разходи. Така те признаха, че налагат монополни цени и извличат монополни печалби“, обясни Костов. 

Той призова Комисията за защита на конкуренцията да провери дали е вярно, че руската комисия за защита на конкуренцията е глобила „Луйкойл“ с 225 млн. долара за това, че е продавала на монополни цени. "Ако това е вярно, българската КЗК трябва да приложи същата мярка", смята Костов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати