29 Март 2024 г. Петък

Всяко пето дете с предложение за секс в нета

2011-04-04 13:59:31

Всяко пето дете в България е получавало предложение за секс в интернет. Това стана ясно на премиерата на документалния филм „Непростимо", е заснет по идея на вътрешния министър Цветан Цветанов с цел превенция на сексуалните престъпления срещу деца.

Става въпрос и за деца, които са на 5-годишна възраст, заяви авторът на филма Емилия Антова.

Да се създаде единен регистър на хора, осъдени за престъпления срещу деца, призова Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Той подчерта, че това изискване е включено в нова европейска директива, която ще позволи този тип престъпления да бъдат характеризирани като тежки.

„Хората, които са осъдени за извършване на такива престъпления, с влязла в сила присъда, трябва да са ясни, за да можем, от една страна, да пазим децата си от тях, и от друга – тези хора не трябва да имат достъп до възпитание, въобще до общуване с деца”, каза Колев.

Документалният филм „Непростимо”  Лентата е създадена по действителни случаи и е посветена на опасностите, които дебнат подрастващите във виртуалното пространство. 

„Важен елемент от превенцията е обучението. Имаме нужда от обучение като общество – децата, учителите, родителите, правораздавателната система”, подчерта Георги Апостолов. 

Той посочи, че през изминалата 2010 г. реалните сигнали за подмамване с цел сексуална злоупотреба, получени в центъра, са 17. 

Документалният филм „Непростимо” разказва три реални истории за насилие срещу деца във виртуалното пространство. От него става ясно, че 750 000 педофили „дебнат” в интернет пространството, а техни жертви най-често стават деца на възраст между 10- и 14-годишна възраст. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати