26 Април 2024 г. Петък

Тошо Недялков: Рязането на ленти от Бойко Борисов е гавра с обществото

2011-04-04 07:42:33

„Откривам това нещо”, и зрителите го асоциират с това, което виждат. Това е кощуство!”, обяви пред Илиана Беновска по "Радио К2" Тошо Недялков – бившият зам.-шеф на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, автор на книгата „Хвърлени камъни, 17 месеца телекрация в България”.

Недялков критикува прекалено честите изказвания на премиера пред микрофоните на журналистите у нас. „Различно е американският президент да изнесе веднъж в годината обръщение към нацията, или да има брифинг, конкретно обръщение към обществото по даден повод, и това, което се случва у нас”, уточни публицистът. В изданието Тошо Недялков прави обзор на управлението на министър-председателя Борисов от началото на неговия мандат. Разкрива подробности около скандалите с „Информационно обслужване” и ДАИТС, както и около издаването на електронните документи за самоличност.

„Случи се това, че през тези 17 месеца управлението на държавата премина от  заседателните зали в медиите. Политиците преди си говориха на четири очи. В закрити зали, на заседания. Обсъждаха се решения в тесен кръг. От 27 юли 2009 г. всичко това става през екрана на телевизора”, обяви Недялков. Той припомни, че терминът „телекрация” е измислен от световно известния писател Умберто Еко, за да характеризира управлението на Силвио Берлускони. „И у нас е така. Де юре имаш демокрация, де юре имаш република, но де факто има лидер, който се появява непрекъснато по телевизията и казва „това са решенията, това ще се случи”, а дори и неговите министри не знаят за тях”, посочи в ефира на „Радио К2” Недялков.

Той сравни работата си по събирането на статии и интервюта с Бойко Борисов със задачата на миньор, който влиза в рудник „да копае един тон руда, за да извади един грам материал”. „Повръща ми се от 50-годишни девствени политици в България” – коментира Недялков. Авторът на „Хвърлени камъни” проследява и „сложните взаимоотношения” между президента Георги Първанов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Една от главите на изданието, озаглавена „Клиентите са ни скъпи”, е посветена на „комплексната обвързаност” на медиите и властта.

„12 години съм живял в столицата на САЩ. Не съм видял нито веднъж американският президент да пререже лентата по какъвто и да е повод. Елементарна е логиката. Ти си хвърлил пари, за да направиш обект, а това рязане на ленти са още пари – защо ги хвърляш? Не може, това са обществени пари”, коментира Недялков. „Ти не си султан. Ти си на избираема длъжност. Парите не са твои. Ако това беше твоя фабрика, да - отиди, направи каквото искаш. Отрежи една, две, три, пет ленти. Но какво ще стане, ако Борисов не отреже лентата? Няма да тръгне пречиствателната станция ли?”Пишете, че ми се радвате на работите ми, като ме и съветвате да се варда да не направим някаква погрешка. Защото времената ни носят само погрешки. Как си ми разбрал работите, че ми се радваш тъй сляпо? И как разбираш времето във Влашко, Сърбия, или Българско, задето казваш, че времето ни носело сега погрешки? Ако е за Българско, то времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме. Колкото за извън Българско, днес не даваме ухото си на никакви техни обещания”.

„Винаги, когато си създаваш фетиши, те убиват смисъла на това, за което са създадени”, сподели Недялков в разговор с Илиана Беновска.. „Има една древна мъдрост, че „парите са добър слуга, но лош господар”. Робуването на това на всяка цена да си навсякъде, хората да те виждат, да те харесват. Всички журналистки да ти задават въпроси”, разтълкува поведението на министър-председателя Тошо Недялков - бивш зам.-директор на ДАИТС .

Според него телекрацията се разраства не само в България, но и в глобален мащаб. „Психолозите са добре запознати с пресищането. Всеки стимулант, всяка следваща чашка кафе намалява ефекта си до степен, в която вече вместо да те ободри, може да те приспи”, заяви Недялков. „В своето желание да бъде навсякъде, по всяко време и по всякакъв начин, Бойко Борисов няма спирачки и присъствието му в един момент започва да работи срещу него. Камъните които хвърляш, в един момент се връщат срещу теб. Този момент, мисля си, вече настъпи”, констатира авторът на любопитното четиво.

В изданието се анализира и поведението на други видни наши политици, за да се покажат връзките помежду им. „За този период много „камъни” се „хвърлиха” от екраните на телевизора и всички медии. „Казана дума – хвърлен камък” гласи народната поговорка. И на корицата на книгата може да видите, че от всички тези плазми и образи на лица, които управляват държавата, се е оформила голяма „купчина камъни”, която все повече и повече нараства”, поясни Тошо Недялков.

*Тошо Недялков е роден през 1965 г. в София. Като дете е бил водещ на детски предавания в БНР и БНТ, играл е в над 10 филма. Носител на Златна значка от 11-ия преглед на ТНТМ и на голямата награда „Академик Келдиш” от международния конкурс „Малък Интеркосмос” – Москва, 1981 г. На 17 г. става най-младият кандидат-член на Бюрото на ЦК на ДКМС. Учил е физика в Московския университет „Ломоносов”, завършил е СУ. От 1991 до 2003 г. живее и работи в столицата на САЩ. Ръководи международна неправителствена организация, учи и преподава в университета „Джордж Вашингтон”, работи в различни софтуерни фирми. През периода 2005 – 2008 г. е бил заместник-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и заместник-председател на УС на „Информационно обслужване” АД. Понастоящем е собственик на фирма за тестване на софтуер.

източник: „Радио К2”

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати