25 Април 2024 г. Четвъртък

Изборите – "за" или "против" ГЕРБ, сигурен е Първанов

2011-04-04 07:25:06

"Очаквам радикализация на тези избори, не само на политическия сблъсък, но и на личностния. За мен тази избори ще бъдат „за” или „против” правителството на ГЕРБ", обяви пред bTV президентът Георги Първанов.

"Когато имам критични бележки към политиката на ГЕРБ, не се притеснявам да ги изразя", заяви още той.

Според него ролята на жените в българската политика ще нараства.

"Не допускам, че е Алексей Петров може да събере достатъчно гласове. Може би вицепремиерът Дянков знае повече по този въпрос, защото той наскоро имаше беседа с него", коментира Първанов.

По думите му трябва да се издигат разпознаваеми кандидати от партиите.

Първанов настоя, че според него един кандидат на Тройната коалиция не е най-добрата формула. Партиите трябва да издигнат кандидат, който да е разпознаваем от електората като носител на автентичните идеи на политическата сила, коментира той.

Аз виждам поне 5 души, които биха били по-добри президенти от мен, казвам го като човек, който има самочувствието на успял държавен глава. Ивайло Калфин, Костадин Паскалев, Меглена Плугчиева от БСП са изявени фигури, аз мога да спомена имена и отдясно, но с това само ще им създам проблеми, каза още държавният глава.

На 12 април предстоят консултации с парламентарно представените сили, с които ще се обсъдят може би и възможни дати за вота.

"Изборите може да бъдат между 20 октомври и 20 ноември. Опитът показва, че по-добрият ден за провеждането на избори е неделя", обяви президентът.

Той обяви, че не са се случили арестите, които хората са очаквали.

"Там бяха най-големите очаквания. Едва ли някой е очаквал, че Бойко Борисов и Цветанов ще се справят с кризата, но всички очакваха, че ще се справят с престъпността", каза Георги Първанов.

Когато президентът попитал вътрешния министър Цветанов дали се подслушват босовете на организираната престъпност, отговорът бил, че това не се прави, защото е трябвало да бъде направено в началото на прехода, а днес тези хора са чисти бизнесмени.

"Аз твърдя, че не са. Защото трафикът на дрога пак се контролира от същите тези хора. Тези, които са ядрото на организираната престъпност, са недосегаеми", твърди Първанов.

„Не е редно да ровим костите на Михаил Михов, но той не ми е никакъв приятел, познавам го от баскетбола, както познавам много български спортисти”, каза още Георги Първанов по повод смъртта на бизнесмена, който стана известен от телефонните разговори на премиера с шефа на Митниците Ваньо Танов. 

„Ако прочетете записите, ще стане ясно кой какъв ангажимент е поемал“Аз съм поел ангажимент пред него“. 

По думите на Първанов много хора в спортната зала са идвали при него и са се оплаквали. 

„Не съм знаел какъв му е бизнесът, но е възможно да се е оплаквал от натиск, както други кметове, ректори на университети. Но не съм се обаждал на премиера“, отсече президентът по повод думите на Борисов, че държавният глава е лобирал да бъде спряна митническа проверка в пивоварната на Михаил Михов. 

Според Първанов премиерът е бил хванат натясно с излезлите в публичното пространство записи и е търсил начин да се оправдае.  

"Продължавам да смятам, че трябва да има референдум за АЕЦ „Белене”. Аз нямам право да го поставя пряко пред избирателите, трябва да попитам парламента. И това беше една от моите идеи за промяна в президентските правомощия – да може държавният глава да инициира референдум", допълни той.

Според него новата ситуация в Япония налага още повече хората да се произнесат дали да се изгради „Белене”.

"Ако народът каже "не", ще се съобразим това. Аз познавам много проучвания, в които 80 на сто от хората дават положителна позиция. Ситуацията в Япония обаче налага да се говори още повече за сигурността", каза Георги Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати