20 Април 2024 г. Събота

Цветанов крие истината за смъртта на Мишо Бирата, разкрива "Сега"

2011-04-04 07:17:31

Цветан Цветанов крие от обществото истината за смъртта на Мишо Бирата, разкрива „Сега”. Пред ТВ7 вътрешният министър съобщил, че тя ще бъде съобщена само на хората от най-близкото му обкръжение. Цветанов подчертал, че за починал човек със сериозен принос в развитието на българския спорт, какъвто е бил председателят на федерацията по баскетбол, може да се говори публично "или добро, или нищо". Той повторил, че случаят не е криминален. "Веднага щом получихме информация за обстоятелствата около смъртта, разбрахме какво ще излезе. Затова и сърцето ми не е трепвало от опасения, че мога да бъда обвинен за нещо. Подробностите по случая обаче ще бъдат оповестени единствено на най-близките на починалия", заявил Цветанов.

54% от 15-годишните ученици у нас взимат допълнителни часове по някои от изучаваните в училище предмети, съобщава „Сега”. 38 на сто от тях имат индивидуални или групови уроци с външни учители, а близо 35% си доучват с помощта на преподаватели от училището в сипове и други училищни форми. Процентът надхвърля 54, защото някои участват и в двете форми на допълнително обучение. С тези допълнителни занимания българчетата се класират на челните места в Европа по време, заделяно за допълнително обучение, което не им пречи да имат едни от най-ниските резултати по четене, математика и природни науки. Това показва последната публикация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, под чиято егида се провежда най-мащабното международно изследване за знанията на 15-годишните PISA. България до момента участва в три издания на PISA - през 2000, 2006 и 2009 г., като по последни данни страната ни е на последните места в Европа с близо 40% от децата под критичния праг на грамотност и в трите изследвани области, обяснява изданието.

Цените на едро на повечето хранителни стоки са били рекордно високи през март, научаваме от „Дневник”. Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва, че в средата на миналия месец индексът, който следи пазара на едро, е ударил стойност от 2 пункта, след което се е понижил малко и така в края на месеца стойността му е 1.9882 - най-високата от началото на миналата година насам. Най-голямо е поскъпването  на годишна база при захарта (52%), олиото (48 на сто) и брашното (49%). "Средностатистическото българско домакинство заделя една трета от разходите си за хранителни продукти, а още 15% за различни стоки и услуги, чиито цени са пряко свързани с тези на горивата", пише в последния анализ на "Уникредит".

Експерти прогнозират значително по-висока инфлация до края на годината от заложената в бюджета. Те очакват цените на храните и на горивата да продължат да вървят нагоре, пише „Дума”. Най-лошите прогнози са, че в края на тази година инфлацията може да е 7%. От началото на т.г. инфлацията вече е достигнала 2%.

Бизнесът да увеличи заплатите във фирмите до края на годината с 11,07% или с 11,67%. Такива са двата варианта за препоръчителен индекс на повишение, подготвени от експерти на социалното министерство, информира „Труд”. Сметките са направени, като са отчетени производителността на труда и инфлацията за м. г., но е взет предвид и т. нар. глобален индекс на конкурентоспособност за България, който е 2,7%. Предложението, заедно с цял пакет от мерки в подкрепа на доходите, ще бъде гледано през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъжда от всички социални партньори.

Делата срещу полицаи набъбват, информира „Сега”. Само през миналата година в София са водени 140 дела срещу служители на МВР, става ясно от отчетите на районната и градската прокуратурата. 117 от делата са на районно ниво, а останалите - на градско. Подадени са близо 300 сигнала срещу служители на реда. От държавното обвинение обясниха, че сред делата са такива за корупция, насилие, шофиране в нетрезво състояние, кражби, принуда. Справка на Върховната касационна прокуратура сочи, че общо през 2009 г. срещу полицаи са образувани 119 дела, а само за периода януари-юни 2010 г. те са 74.  Вестникът припомня, че становище на Българският хелзинкски комитет от преди дни, че ситуацията с опазването на човешките права в България се влошава, като една от проблемните сфери е използването на сила, помощни средства и огнестрелно оръжие от полицейски служители.

Който се опита да преметне митничарите или да им спести информация за парите или ценностите, които иска да прекара със себе си през границата, ще се прощава с тях. Това предвиждат промени във Валутния закон, които бяха публикувани на интерет страницата на правителството, съобщава „Монитор”. В момента под ударите на закона попадат само преминаващите браздата, които носят в себе си сума, надвишаваща 10 000 евро, и не са спазили задължението си да я декларират.

Пътуващите с влак може да намаляват всяка година, но това не пречи да им бъдат защитени правата. Куп нови глоби се въвеждат с внесените в парламента промени в Закона за железопътния транспорт, четем в „Труд”. Железопътните превозвачи ще се наказват с от 1000 до 10 000 лв., ако не предоставят информация за преустановяване на услуги. Например ако не разгласят добре пълното или частично закриване на маршрут до по-малък град. От 2000 до 5000 лв. Е глобата за отказ да предоставят информация за пътувания. Клиентът може да поиска данни за разписанието, за възможните най-ниски тарифи и най-бърз маршрут, за наличие на спални вагони. По време на пътуването има право на информация за следващата гара, основните връзки и евентуалното закъснение. От 1000 до 3000 лв. Е санкцията за отказ за възстановяване пълната стойност на билета. Клиентът има право да си получи парите, когато е научил на гарата, че влакът закъснява с над 1 час и това обезсмисля пътуването му.

Нова партия - на стотинките, е на път да помете казионните формации, е водещата новина за „Стандарт”. Тя е рожба на Фейсбук и носи името Съюз на интернет любителите на автомобили (СИЛА). Първата акция на пресните партийци бе срещу скъпите горива. Минути след учредяването си във Велико Търново те започнаха да събират стотинки в касички. Ироничната кампания бе в помощ на "бедните" търговци и вносители на горива. 23 000 последователи само за броени дни има партията на стотинките във Фейсбук. "Не искаме да сваляме правителството, защото повечето от нас са гласували за него, но настояваме за диалог с управляващите", обяснява Славян Желязков, член на ръководството на СИЛА. Протестите ще продължат, каза и шефът на организацията Кирил Тодоров.

Богатите българи спряха да купуват и наемат луксозни самолети за бизнес полети. Това показва справка в регистъра на самолетите на Гражданската въздухоплавателна администрация, пише „24 часа”. Последната машина - “Гълфстрийм G 200”, е вписана през май миналата година. Тя е на "Александров еър", авиокомпания, която се свързва с несебърския бизнесмен Чавдар Александров.

Цените на офисите в центъра на София паднаха с близо 50% спрямо нивата си отпреди разгара на кризата от 2008 г. и в момента квадратен метър офис площ върви в диапазона 1300-1500 евро при 2600 евро преди три години, показала проверка на „Класа“ в сайтовете за недвижими имоти. Във Варна офисите са два пъти по-евтини – около 700 евро на кв. м. Най-близки до столичните цени са тези в Пловдив – там кв. м офис в центъра струва 900 евро. Освен кризата друг фактор за по-ниските нива е завършването на огромен обем офис площи в последните години по основните артерии на столицата като „Цариградско шосе“ и бул. „България“.

ЕС забранява билките! Подпиши се срещу безумството! Такива лозунги обикалят интернет и хвърлят в смут билкари, лекуващи се с фитотерапия, природозащитници и патриоти, разказва „24 часа”. Причината е, че според евродиректива от 1 май 2011 г. всички нелицензирани билкови лекарства ще се изземат, а разпространителите им подлежат на глоби и съдебна отговорност. За да премине успешно едно билково лекарство клиничните тестове и процедури, са нужни месеци, дори години, и около 200 000 лева, твърдят билкарите. На тези условия сега отговаряли само големите предприятия.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати