25 Април 2024 г. Четвъртък

Дубликат на акт за раждане или брак ще може да се взима от всяка община

2011-04-04 06:59:31
С въвеждането на електронен регистър на населението акт за раждане, смърт или граждански брак ще могат да се издават от всяка община в страната или в дипломатическите мисии зад граница. Това ще улесни гражданите, които според сегашните правила могат да си извадят дубликат на документите или удостоверения въз основа на тях само в общината по местораждане.

Изискването регистърът на населението да се поддържа само в електронен вид и документите за гражданско състояние на хората да имат и електронен еквивалент освен хартиения носител е предвидено в поправките в закона за гражданската регистрация, внесени от правителството. Те вече са одобрени на първо четене от парламентарната комисия по регионална политика.

Председателят й Любен Татарски (ГЕРБ) обясни, че идеята е всички служители по гражданска регистрация и административно обслужване в страната и в консулствата да имат достъп до електронния регистър и да могат да издават документи въз основа на актовете за раждане, смърт или граждански брак. Електронните актове за раждане, брак или смърт ще се подписват от общинарите с универсален електронен подпис и ще имат доказателствена сила. Това не означава, че хората ще могат по имейл да получават нужните документи, ще се налага да отидат до общината, но ще спестят време за пътуване до родното си място, ако живеят в друг район или в чужбина, добави Татарски.

Малките кметства, които нямат технически условия да преминат към електронен регистър, ще поддържат регистъра на хартия и в следващите пет години. При обсъждането в комисия депутатите обаче се усъмнили, че този преходен период ще е достатъчен, и прогнозирали, че ще бъде удължен преди окончателното приемане на поправките, разказа Татарски.

За справяне с "изборните туристи" за предстоящия наесен вот правителството предлага двумесечен срок за пререгистрация на гражданите, които в периода 1 септември 2010 г. - 31 януари 2011 г. са променили настоящия си адрес. Новите изборни правила дават възможност на хората да избират кмет на населеното място по временния си адрес, ако са живели на него последните 10 месеца преди президентските и местните избори, които ще бъдат вероятно в края на октомври т.г.

С Изборния кодекс беше въведено изискване при регистрация на временен адрес гражданите да представят документ за собственост или договор за наем, както и нотариално заверено съгласие на собственика на имота. Автоматично ще бъдат заличени регистрациите по настоящ адрес на хората, които не представят нужните документи. По данни на служба ГРАО става въпрос за около 20 хил. фиктивни регистрации от общо 80 хил. сменени адреса за тези пет месеца, се разбира от стенограмата на правителственото заседание на 9 март, когато са обсъждани законовите поправки.

Сега електронната услуга за смяна на настоящ адрес не спазва законовите условия
Макар от началото на годината да са в сила новите изисквания за смяна на настоящия адрес според Изборния кодекс, електронната услуга на правителствения портал egov.bg не е съобразена с тези правила. Това показа проверка на "Дневник". Преди дни зам.-министърът на транспорта с ресор IT сектора - Първан Русинов, каза пред "Дневник", че над две трети от услугите на egov.bg още са в началото на развитието си. Някои от тези, които се предлагат обаче, също не са актуални.

Сред документите, изисквани за смяна на настоящия адрес, не фигурира такъв за собственост на имота, на който лицето иска да се регистрира. Въпреки че от няколко месеца е в сила текстът от изборните правила, според който трябва да се представя или документ за наем, за собственост или съгласие от собственика. Така на практика, ако някой се е възползвал от електронната услуга, ще трябва отново да подава заявление за смяна на адреса си.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати