26 Април 2024 г. Петък

Нови такси може да оскъпят самолетните билети

2011-04-03 21:14:59
Самолетните билети за полети от и до България може да се увеличат заради въвеждането на три нови летищни такси. Те се плащат от авиомпаниите, но се калкулират в цената на пътуванията.

Новите вземания, които се събират от летищните оператори, са предложени в изменения на Закона за гражданското въздухоплаване, изготвени от министерството на транспорта. Размерът им ще се определя от правителството след приемането на закона. Летище София самостоятелно ще може само да реши колко пари да събира от превозвачите.

"Новите такси се въвеждат заради изискване на Европейската комисия вземанията от авиокомпаниите да се определят по-прозрачно. Освен това размерът им трябва да е съобразен с разходите за услугата", каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев.

Ако промените бъдат приети, освен такса за кацане, за паркинг и за обслужване на пътници летищните оператори ще могат да събират и такса за шум, за сигурност и за използване на част от навигационните системи за кацане. Парите от такса шум ще се ползват от операторите за финансиране на мерки за намаляването му в околностите на летищата като например изолиращи стени.

От няколко месеца се обсъжда построяване на подобно съоръжение около летище Бургас, което се стопанисва от "Фрапорт туинстар еърпорт мениджмънт". Единият вариант е таксата да се плаща на самолет, като за тези, попадащи в категория с по-голямо излъчване на шум, се плаща повече. Другият вариант е таксата да зависи от теглото на транспортното средство и от частта на денонощието, в която то излита или каца.

От министерството предлагат три варианта за определянето на таксата за сигурност - спрямо броя на заминаващите пътници, спрямо теглото на самолета или и двете. Въвеждането й се обяснява с изпълняване на изискванията за присъединяване към Шенген. От началото на годината със законови промени проверката на пътниците и багажите беше прехвърлена от Гранична полиция към операторите, но таксата за услугата още не въведена, а това ще стане след законовите промени. От асоциацията на българските авикомпании обявиха преди седмици, че това може да оскъпи билетите с 2-4 евро. От министерството очакват разходите на превозвачите на пътник да се увеличат с 8%.

Третата такса за т.нар. светотехническо обслужване се събира и в момента, но от държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). Заради изискванията на ЕК обаче поддържането на светлинните системи за кацане се прехвърля на летищните оператори. От министерството на транспорта обаче обясняват, че това едва ли ще поевтини услугите на РВД. "Основна причина е съществуващият до момента режим на таксуване за авикомпанните, изпълняващи вътрешни полети, които заплащат едва 10% от таксата", пише в мотивите към законопроекта.

Предлага се още най-голямото българско летище - софийското, да може да определя само таксите си, а не както сега това да се прави от правителството. Това ще става след консултации с авиокомпаниите, а евентуални спорове ще се решават от дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към министерството на транспорта. "Тепърва ръководството на летище София ще решава дали да увеличи таксите. От друга страна, това е едно от малкото европейски летища, на което размерът на вземанията не е актуализиран с години", каза Кичев.

Основните предложения
- Въвеждане на нови летищни такси - за шум, за сигурност и за светотехническо оборудване
- Операторът на летище София ще може да определя сам таксите след консултации с авиокомпаниите
- Стойността на услугите на останалите летища ще се определя от правителството
- Новите такси ще влязат в сила 6 месеца след приемането на закона
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати