Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Април 6
Начало arrow България arrow НСИ обявява колко е населението на България

НСИ обявява колко е населението на България

  Print E-mail
2011-04-01 08:48:36
източник: actualno.com

Националният статистически институт /НСИ/ ще обяви експресните данни от "Преброяване 2011" на населението на 5 април 2011 г. на пресконференции от 11.00 часа в София и в останалите областни градове. Това съобщи пресцентърът на института.

Според данните, оповестени в началото на март, населението на България наброява 7 563 710 души. Заради отрицателния прираст (т.е. починалите надвишават ражданията) всяка година нацията се свива с близо 40 000 човека. От последното преброяване досега по тази причина сме се стопили с около 300 000, пресмята Магдалена Костова, която се занимава с демографската статистика в НСИ. До няколко месеца нашите сънародници ще се преброят и в страните на ЕС, където са избрали да живеят, и така ще получим по-точни данни за емиграцията. Без да броим хората, които са се преселили извън съюза, разбира се. Според сметките на института между 1992 г. и 2001 г., когато са били поредните преброявания, страната са напуснали 196 000 човека. Близо 19 000 обаче са се върнали или други са се заселили у нас и така общият баланс накрая е 177 000 човека по-малко.

Близо 169 200 българи живеят и работят в Испания, показва последната справка на социалното министерство. Чужденците граждани на ЕС в тази страна са 2,34 млн., като най-много са румънците - близо 830 000 човека. Според адресния регистър българите са едва на 9-о място и са 3% от всички чужденци.

Много повече са емигрантите от Англия, Германия и Италия. Според статистиката на тамошното трудово министерство обаче ние сме на 8-о място сред имигрантите.

В съседна Гърция има около 120 000 българи, като 70 000 от тях живеят постоянно там. Най-много българи са концентрирани в района на Атина и Пирея, следвани от югозападното крайбрежие на Пелопонес, остров Крит и Родос, както и в Северна Гърция.

В Кипър също има към 70 000 българи. По неофициални данни в Англия и Ирландия си изкарват хляба към 70 000 българи. Други 30-40 000 обаче циркулират между България и ОК, в зависимост от конкретната ситуация на пазара на труда.

В Германия живеят 53 984 наши сънародници, като жените са значително повече от мъжете. Според Владимир Калчев, който следи миграцията в МТСП, наши сънародници има в почти всички страни на съюза, но те са сравнително малко на брой.

Припомняме, че преди дни стартира независимо от НСИ преброяване на българите зад граница, инициирано от "Другата България". С Инициативата си партията цели да даде една илюстрация за броя на българските граждани в чужбина, която ще бъде добра основа за съвместна комуникация с диаспорите ни по света.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Мизерията не е спасение от вируса, нужна е убедителна и достоверна информация и всеобхватни данни за резултатите, особено при искане за удължаване на извънредното положение с месец.Това предупреди ...
  Новини Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на ...
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?