19 Април 2024 г. Петък

НСИ обявява колко е населението на България

2011-04-01 08:48:36
Националният статистически институт /НСИ/ ще обяви експресните данни от "Преброяване 2011" на населението на 5 април 2011 г. на пресконференции от 11.00 часа в София и в останалите областни градове. Това съобщи пресцентърът на института.

Според данните, оповестени в началото на март, населението на България наброява 7 563 710 души. Заради отрицателния прираст (т.е. починалите надвишават ражданията) всяка година нацията се свива с близо 40 000 човека. От последното преброяване досега по тази причина сме се стопили с около 300 000, пресмята Магдалена Костова, която се занимава с демографската статистика в НСИ. До няколко месеца нашите сънародници ще се преброят и в страните на ЕС, където са избрали да живеят, и така ще получим по-точни данни за емиграцията. Без да броим хората, които са се преселили извън съюза, разбира се. Според сметките на института между 1992 г. и 2001 г., когато са били поредните преброявания, страната са напуснали 196 000 човека. Близо 19 000 обаче са се върнали или други са се заселили у нас и така общият баланс накрая е 177 000 човека по-малко.

Близо 169 200 българи живеят и работят в Испания, показва последната справка на социалното министерство. Чужденците граждани на ЕС в тази страна са 2,34 млн., като най-много са румънците - близо 830 000 човека. Според адресния регистър българите са едва на 9-о място и са 3% от всички чужденци.

Много повече са емигрантите от Англия, Германия и Италия. Според статистиката на тамошното трудово министерство обаче ние сме на 8-о място сред имигрантите.

В съседна Гърция има около 120 000 българи, като 70 000 от тях живеят постоянно там. Най-много българи са концентрирани в района на Атина и Пирея, следвани от югозападното крайбрежие на Пелопонес, остров Крит и Родос, както и в Северна Гърция.

В Кипър също има към 70 000 българи. По неофициални данни в Англия и Ирландия си изкарват хляба към 70 000 българи. Други 30-40 000 обаче циркулират между България и ОК, в зависимост от конкретната ситуация на пазара на труда.

В Германия живеят 53 984 наши сънародници, като жените са значително повече от мъжете. Според Владимир Калчев, който следи миграцията в МТСП, наши сънародници има в почти всички страни на съюза, но те са сравнително малко на брой.

Припомняме, че преди дни стартира независимо от НСИ преброяване на българите зад граница, инициирано от "Другата България". С Инициативата си партията цели да даде една илюстрация за броя на българските граждани в чужбина, която ще бъде добра основа за съвместна комуникация с диаспорите ни по света.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати