Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow Свят arrow 2010 - година на погазване на човешките права

2010 - година на погазване на човешките права

  Print E-mail
2011-04-01 08:12:32
източник: actualno.com

Значително влошаване на ситуацията с човешките права през 2010 г. отбелязва Български хелзинкски комитет (БХК) в годишния си доклад за състоянието на правата на човека в страната, отбелязва в съобщение до медиите организацията за защита правата на човека.

БХК отбелязва, че положението с правата на човека се влошава в много сфери, особено при защитата от намеса в личния живот чрез произволно подслушване на разговорите и следене на електронните комуникации на гражданите от службите за сигурност, използването на сила, помощни средства и огнестрелно оръжие от полицейски служители, независимостта на съдебната власт и справедливия процес и правата на етническите и религиозните малцинства. Подобрение се отбелязва единствено в сферата на защита правата на децата.

Сред основните проблеми с правата на човека в България за 2010 г., отбелязани от БХК, са следните:

- Неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човeка (EСПЧ) продължи да бъде изключително остър проблем. В края на 2010 г. България бе сред страните-членки на Съвета на Европа с най-голям брой неизпълнени решения на Съда на човек от населението.

- Увеличи се честотата и произвола в използването на специални разузнавателни средства (СРС) от службите за сигурност. Законът за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) не предоставят адекватни гаранции срещу произвол при подслушването на телефонните разговори и тайното следене на други комуникации на гражданите. Дефектите на законодателната рамка, регулираща използването на СРС, доведоха до масови злоупотреби с подслушвания на граждани.

- За седма поредна година не се реформира Законът за Министерството на вътрешните работи, който позволява употреба на огнестрелно оръжие с потенциален смъртоносен изход при задържане на неопасно лице, заподозряно в дори дребно престъпление. Както ЕСПЧ нееднократно е подчертавал в осъдителни решения срещу България – 3 пъти през 2010 г., този закон е в конфликт с международното право относно правото на живот и защитата от нечовешко и унизително отнасяне. Отвъд това, oрганите на реда нееднократно нарушиха закона, прибягвайки до изтезания, нечовешко или унизително отнасяне спрямо хора, задържани по подозрения в извършване на престъпления.

- Mатериалните условия в много от затворите и следствените арести останаха нечовешки и унизителни. Положението с материалните условия се влоши сериозно в следствените арести поради рязкото увеличаване на броя на задържаните в тях през годината (броят на обвиняемите в следствените арести за 2008/2009/2010 г. е съответно 723/1087/1283 души).

- Съдебната власт беше подложена на атаки от страна на високопоставени представители на правителството.

- Силно притеснителна е промяната в НПК, която даде възможност за постановяване на осъдителна присъда само въз основа на данни от СРС и свидетел с тайна самоличност.

- Народното събрание посегна на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) чрез нападки и гласувано (засега само на първо четене) намаляване на състава от девет на седем члена. През 2010 г. изтече мандатът на настоящия състав на КЗД, но парламентът и президентът бездействат да определят нови членове.

- И през 2010 г. не бяха направени изменения в Наказателния кодекс, които да въвеждат състав за изтезание в съответствие с препоръките на Комитета срещу изтезанията на ООН от 2004 г.

- Продължи да действа Законът за вероизповеданията, който е рестриктивен и дискриминационен. Прилагането на закона доведе до сериозни нарушения на религиозните права на вярващите мюсюлмани - някои от които безпрецедентни след началото на демократичните промени от края на 1989 г. На мюсюлманите беше наложено ръководство, което те масово отхвърлят; домове на мюсюлмани бяха претърсвани заради подозрения в терористична дейност; бяха атакувани редица мюсюлмански храмове.

- Правото на свобода на мирно събрание и на сдружаване бе нарушавано от властите спрямо непопулярни етнически и религиозни малцинства.

- Изненадващо и обезпокоително започна дебат за ограничаване публичността на Търговския регистър.

- Правните гаранции и практическите възможности за упражняване правото на убежище и международна закрила в България претърпяха значително отстъпление. В много отношения настъпи влошаване на достъпа на чужденците, нуждаещи се от международна закрила, до редица признати им от закона основни процесуални и социални права.

- За поредна година не бяха предприети никакви действия за изграждане на държавен орган по джендър равнопоставеността.

- България остава една от държавите, които не признават под никаква форма фактическото съжителство между лица от еднакъв пол.

- При разследването и наказването на престъпления от омраза не се отчита дискриминационния мотив.

- Налице е неадекватен съдебен контрол върху настаняването в домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни и в кризисните центрове за деца-жертви на трафик. Липсва съдебен контрол при настанявания в социални домове за възрастни.

- Потъпкването на правата на хората в институциите за възрастни с психични разстройства и умствена изостаналост продължи: нехуманно отношение, злоупотреба с медикаменти, централизиран ред на настаняване, oтсъстващ контрол над социалните услуги, произвол при поставянето под запрещение.

- Защитата на правата на децата бе единствената сфера, в която се наблюдава положителна динамика. Важна стъпка напред бе приетата Национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България". След съвместните проверки между БХК и прокуратурата на всички домове за деца с увреждания в страната Главният прокурор се ангажира, че прокуратурите по места ще образуват наказателни производства за всички 238 смъртни случая, констатирани в докладите на БХК, както и за всички злоупотреби с живи деца.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?