25 Април 2024 г. Четвъртък

Премиерът отчете свършеното от Божидар Димитров като министър

2011-04-01 07:22:16
Откриване на български училища в чужбина, дарения за тях, съкращаване на сроковете за получаване на българско гражданство. Това са резултатите на бившия министър без портфейл Божидар Димитров за година и половина в правителството, отчете премиерът Бойко Борисов пред депутатите. Той отговори на питане на Антон Кутев от БСП за политиките, които е развивал Димитров като отговарящ министър за Агенцията за българите в чужбина.

Димитров беше освобеден като министър през февруари, след като подаде оставка в края на декември покрай скандала с посланиците, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. След освобождаването му постът на министър без портфейл беше закрит, а отговорностите прехвърлени към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Вместо да отговори на Антон Кутев колко е струвало на данъкоплатеца министерстването на Божидар Димитров, премиерът Бойко Борисов каза, че ще се постарае и "сигурно някои от другите депутати ще му зададе въпроса за разликата в заплатите на министри и зам.-министри, които изплаща сегашния кабинет спрямо предишния.

Борисов напомни на Кутев, който по думите му се е загрижил за парите за заплати на министър Божидар Димитров и тези двама-трима души около него, че БСП участва в управлението по формулата 8-5-3 и имаше министерства с по 6 зам.-министри "със заплати, коли, секретарки, с политически кабинети много по-големи от тези на Димитров". "Задайте ми следващия път едно питане да ви направя разликата в заплатите, плащани сега и преди, за да бъдете честни към данъкоплатеца", обърна се премирът към депутата.

Борисов отчете, че през 2010 г. са открити нови учебни звена за българите във всички краища на света и от 125 през 2010 г. те са станали 172 през 2011 г. За миналата година 108 от училищата са получили дарения за над 2 млн. лв. под формата на книги, документални филми и др.

Друга спомената активност на бившия министър Божидар Димитров бяха промените в закона за българското гражданство, с които се съкратиха сроковете за получаване на българско гражданство. През 2010 г. са обработени три пъти повече преписки спрямо предходните години и това дада възможност да бъде намален броят на чакащите за гражданство - над 50 хиляди преписки, каза премиерът.

По думите на премиера сред функциите, които изпълнявал Димитров, са работа с български студентски зад граница и мотивирането им за връщане в родината.

Сред резултатите от работата на Димитров премиерът отчете и издадените удостоверения за български произход - 17 938, от които 12 808 са кандидатствали за българско гражданство.

Кутев критикува, че отчетените дейности на Божидар Димитров са записани като приоритети и функции на Агенцията за българите в чужбина. Спорд него назначаването на Димитров е форма на приятелски жест от страна на премиера. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати