27 Април 2024 г. Събота

Земята e "гравитационен картоф"

2011-04-01 07:19:00
На пръв поглед прилича на огромен цветен картоф, носещ се в космоса.

В действителност това е създадена от компютър форма, изобразяваща как би изглеждала планетата, ако формата й се промени така, че във всяка точка да има една и съща гравитация.

Може да звучи объркващо, но ако на този доста крив "геоид" пуснете едно топче, то няма да помръдне, защото - образно казано - за него няма "нагоре" и "надолу". Това е и формата, която би приела водата в световния океан, ако нямаше течения, ветрове и вълни.

За целта са използвани данните, събирани от пролетта на 2009г. насам от най-ниско летящият научен спътник - Изследовател на гравитацията и циркулацията в океаните (Gravity and Ocean Circulation Explorer или Goce). Проектът е на Европейската космическа агенция (ESA).

Гравитацията на Земята не е еднаква навсякъде и с цветовете се обозначава тази разлика - жълтото е силно, а синьото е слабо земно привличане. Понеже става дума за нищожни отклонения, за по-добър визуален ефект разликите в изображението са подсилени 10 000 пъти.

Според учените земната гравитация се влияе от различни промени в структурата и топографията на планетата. Известно е, че тя не е идеална сфера и е малко по-изпъкнала около екватора, поради което гравитацията там е малко по-слаба от тази на полюсите. Но въздействие оказват още фактори като газови полета, натрупвания на минерали, скални формации, както и от случващото се под земната кора.

Според Би Би Си информацията от Goce може да помогне да се разбере по-добре вулканичната и земетръсната активност, както и механизмите и ролята на океанските течения. Земетресението в Япония от 11 март би трябвало да е засечено като огромно преместване на тектонични плочи със съответни последици за гравитационната картина в този район.

Ключовият апарат за този проект е изведеният в орбита през март 2009г. спътник. Той е с дължина 5 метра и се движи на височина от малко над 250 километра, което го прави най-ниско летящият научен космически апарат. Понеже той "се отърква" в най-горните слоеве на атмосферата, се налага коригиране на орбитата му с йонен двигател.


Ръководителят на проекта Андреа Алазио го нарича "ферарито на космическите апарати". Спътникът е снабден с изключително прецизна апаратура за измерване на земното притегляне и има гориво да работи до края на 2014г., но програмата е финансово разчетена до 2012г.

"Преди 10 години Goce беше просто научна фантастика. Това беше едно от най-големите технологични предизвикателства, с които сме се справяли в Европейската космическа агенция. Апаратурата му засича разлики в гравитацията, равняващи се на 1 на 10 трилиона - мярка, която е отвъд това, което можем да осмислим във всекидневния си опит", обяснява д-р Фолкер Лийбиг.

За моделирането на представения в четвъртък геоид са използвани данни, събирани 6 месеца. Наесен ще се появи още едно още по-прецизно изображение.

Отсега обаче учените казват, че получават съвсем нова информация за райони като Югоизточна Азия, Андите и Антарктида.

Друго важно нещо, което те се надяват да постигнат, е създаването на универсална система за определяне на височините. В момента се използва тази за надморското равнище, но в действителност има разлики в самата отправна точка - морското ниво е различно в Ню Йорк, Сидни или Шанхай.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати