19 Април 2024 г. Петък

Родният САПАРД и АЕЦ "Козлодуй" ще занимават евродепутатите

2011-03-31 21:08:36

Затворените реактори в АЕЦ „Козлодуй“ и съмненията за измами със средства по програма САПАРД в България, са част от дневния ред на Европейския парламент (ЕП), който ще заседава в Страсбург идната седмица. 

На 5 април Европарламентът ще гласува доклад, който критикува някои части от програмите за затваряне на ядрени реактори в България, Литва и Словакия.

Критиките са свързани основно с разходите, закъсненията и евентуалното финансиране на други енергийни проекти извън самото извеждане от експлоатация. 

Проекторезолюцията разглежда ефикасността и ефективността на европейското финансиране на програмите за изключване на съоръжения в атомните електроцентрали "Игналина" (Литва), "Козлодуй" (България) и "Бохунице" (Словакия).

Отбелязва се, че има значителни различия в разпределените суми между трите държави. За АЕЦ "Игналина", където са спрени два реактора, са предвидени 1,367 млрд. евро, за АЕЦ "Бохунице", където също затварят два блока – 613 млн. евро, а за "Козлодуй", където бяха спрени четири реактора, са предвидени 867,78 милиона евро. 

До момента за АЕЦ "Козлодуй" от цялата сума са поети задължения за 567,78 млн. евро (65,42%) и са отпуснати 363,149 млн. евро (41,84%), най-вече поради различните срокове за затварянето на реакторите.

В проекта на решението депутатите приветстват постигнатия напредък и доброто техническо и финансово изпълнение на програмата, но предлагат Европейската комисия да усили надзора и координацията по отношение на трите програми.

Депутатите призовават в оставащия период от програмата за българската АЕЦ да бъде увеличен делът на проектите, свързани с извеждането от експлоатация на реакторите и с ядрените отпадъци.

По въпроса със САПАРД комисията по бюджетен контрол на ЕП изрази недоволство от липсата на информация за равнището на нередностите и измамите в отделните държави от ЕС.

България е сред споменатите в доклада, като в текста се говори за "съмнения за изключително висок процент на измамите" по САПАРД през 2009 г.

 

Отчита се, че за целия програмен период измамите са били 20%, което е опредено като "най-високия процент, отчитан за всички анализирани фондове" в областта на земеделието.

В текста се отбелязва, че повечето случаи на съмнения за измами са открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище. 

Според проекторезолюцията ЕК правилно е преустановила през 2008 г. плащанията по САПАРД и ги е възстановила през септември 2009 г. след извършването на подробни проверки. Европарламентът призовава ЕК да продължи да наблюдава българските власти, "за да се подобри допълнително това положение".

Парламентът ще гласува този доклад на 6 април. 

Поради големите разлики в качеството на докладите между отделните държави в ЕС е почти невъзможно да се направи преглед на съществуващите нередности и измами, както и да се установят страните, представящи се зле, и спрямо тях да бъдат предприети дисциплиниращи мерки, се посочва още в доклада.

Депутатите предлагат Европейската комисия да въведе при необходимост нови наказания за страните, които не отговарят на изискванията за докладване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати