19 Април 2024 г. Петък

Бившият бос на "Земеделие" с пост в Брюксел

2011-03-31 14:34:44

Два дни след началото на поредния скандал във Държавен фонд „Земеделие” структурата вече си има нов началник. Досегашният изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов беше награден с по-уютна позиция – аграрно аташе в Брюксел. 

Назначението е било съгласувано и одобрено от министър-председателя Бойко Борисов. 

До момента държавата нямаше такава позиция в европейската столица. 

Светослав Симеонов е имал право на избор – да стане заместник-министър на земеделието или да поеме поста на аграрния аташе, обясни аграрният министър Мирослав Найденов. 

Овакантеното от Симеонов място във фонда зае досегашният началник на кабинета на финансовия министър Румен Порожанов. 

Поредните рокади на един от най-ветровитите постове в държавата стават, след като СДС показа писмо от лятото на 2010 г., писано от Светослав Симеонов и адресирано до тогавашния началник във фонда Калина Илиева. 

В него тогавашният заместник на Илиева се оплаква от натиск от страна на земеделския министър Мирослав Найденов. 

Конкретен повод за смяната на досегашния шеф на Държавен фонд „Земеделие” няма. Това обясни пред медиите земеделският министър Мирослав Найденов. 

И отново направи препратка към работата на по-предишния директор на фонда Калина Илиева. 

„Заради действията на предишното ръководство ние трябва да решаваме тежки проблеми. Има голям натрупано напрежение”, обясни пред медиите Найденов. 

За сменения Светослав Симеонов, който наследи Илиева, обаче останаха само суперлативи. „Той е много добър експерт и мисля, че мястото, на което отива, е още по-отговорно. Приемете го като повишаване”, допълни Найденов. 

Земеделският министър обясни, че Светослав Симеонов е бил част от екипа на Калина Илиева. „Донякъде това влияеше и в неговата работа”. 

На въпрос защо, след като не се е успял да овладее психологическото напрежение, останало във фонд „Земеделие”В Брюксел той ще работи сам, няма да работи с толкова хора. Ще го кажа така, приемете, че не всички стават за началници”, обясни министърът на земеделието. 

Новият изпълнителен директор на фонда Румен Порожанов поема поста, без да се е явил на конкурс. 

Тази процедура беше спазена при назначаването на Калина Илиева. На въпроса защо назначението на Порожанов става без явяване на изпит, Найденов отговори, че този случай не се нуждае от конкурс. 

„Кандидатурата му е безспорна”, отсече аграрният министър.

Новият изпълнителен директор подменя изцяло състава на заместниците във фонда.

Румен Порожанов потвърди, че това не е първото предложение, което Мирослав Найденов му е правил за титулярното място във фонд „Земеделие”.

„Трудно ми беше да избера. Безспорно, че трябва да се влезе с нов екип. Нищо лично против един, втори или трети”, коментира решението си Румен Порожанов.

Той заяви, че ще даде шанс на всички добри експерти, които ще работят. Още отсега ще се види с всички директори във фонд „Земеделие”.

„Знам какво да поставя, знам да как да преценя всеки един от тях като капацитет и екип”, демонстрира самочувствие новият изпълнителен директор на фонда.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати