25 Април 2024 г. Четвъртък

Българин спретна измама за половин милион евро в Германия

2010-07-15 23:34:32

В Падерборн (Германия) дръзки престъпници успели с измама да завладеят спедиторска фирма и да причинят щети от половин милион евро. Купувачът се представил за българин, съобщава радио Дойче веле.

Полицията вече е задържала двама съучастници.

Всичко започнало с решението на собственичката на спедиторската фирма да я продаде.

През февруари интерес към покупката проявява бизнесмен от България и на последвалата бизнес среща е постигнато споразумение за поемането на спедицията заедно с автомобилния парк и 14 служители.

Страните по договора се срещат при нотариус, но още преди документът да влезе в сила, новите собственици подхващат активно дейността на фирмата.

Българинът включва в бизнеса и съучастниците си – двама германци, представени за преводачи, самият той е вписан в търговския регистър като директор. 

Следва влизане в контакти с досегашните партньори на фирмата и под името на нейното досегашно ръководство. 

Новите собственици поръчват големи доставки месо от цяла Европа, но не плащат сметките. А доставеното месо се препродава на дребни предприемачи от региона.

По сведения на полицията така са нанесени щети за над половин милион евро. 

Измамниците са поръчвали не само месо, но и автомобили, електроника, потребителски стоки, без да плащат. 

В средата на април обаче един предприемач установява, че неговото месо не е транспортирано до местоназначението от спедиторската фирма, която той смята за подизпълнител. 

Измаменият подава сигнал в полицията, който предизвиква мащабно разследване. 

Тарикатите изчезват от Падерборн, щом забелязват, че са разкрити. 

Местонахождението на една от основните заподозряни – 31-годишна жителка на Кьолн, е локализирано от полицията и тя е задържана в пансион, в който живеела с приятеля си.

Задържан е още един заподозрян, у когото са намерени документи на спедиторската фирма от Падерборн, по които е можело да се проследят престъпните машинации на групичката.

Що се отнася до българина, той бил изчезнал.

Следователите нямат съмнение, че българинът е изиграл ключова роля в престъпните сделки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати