23 Април 2024 г. Вторник

Следващият бюджет на ЕК дава повече пари на България

2011-03-31 09:16:39

В следващия бюджет Европейската комисия е предвидила повече пари за България като една от най-бедните страни в Евросъюза, съобщи пред БНР председателят на комисията по регионално развитие в Европарламента Данута Хюбнер, която започва двудневно посещение в България. Тя ще обсъжда с българските власти управлението на парите от ЕС.

Данута Хюбнер заяви в Брюксел, че слабата местна администрация е основната причина България да продължава да се бави с усвояването на европарите.

“От голяма важност за България остава качеството на местната администрация. Тя трябва да подготвя важните, големите проекти за отделните региони. Трябва да идентифицирате регионалните потребности и да ги превърнете в качествени проекти, за които Европа да плати”, посочи тя.

По думите на Хюбнер системата за достъп до еврофондовете в България е твърде затворена и се стига до излишна предпазливост.

България, в сравнение с повечето страни от ЕС, има по-малко проблеми с фискалната стабилност и просто не може да си позволи да не бележи ръст на икономиката. Особено като се има предвид, че дефицитът и дългът ви са много ниски, а безработицата е около средната за Евросъюза.

Проблемът обаче е, че хората са все така бедни. В резултат те имат по-малко спестявания, оттам пък произтича слабостта на банковия сектор, който не може да финансира икономически растеж и еврофондовете остават единствен източник, който е жизненоважно за вас да използвате максимално и без отлагане, посочи Хюбнер.

Целта е да се насърчи България да използва опита на по-старите страни членки в усвояването на еврофондовете.

От особено значение е подготовката на проекти, особено на местно ниво. Председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент смята, че в България все още липсват достатъчно подготвени специалисти, които да изготвят проектите.

По думите й засега една от основните причини за забавеното изпълнение на българските проекти е мудната процедура по утвърждаването на документите в София, преди те да бъдат изпратени към Брюксел.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати