26 Април 2024 г. Петък

Новите калинки прогониха шефовете на ДФ "Земеделие"

2011-03-31 09:13:57

След поредицата от скандали в земеделието цялото ръководство на фонд "Земеделие" е сменено, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Новият изпълнителен директор е Румен Порожанов, който до момента беше началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков.

След избора му той е предложил нови заместници, с които да работи в екип.

Това са Свилен Костов, който досега беше началник на отдел "Директни плащания" в ДФЗ. Той поема ресора на досегашния зам.-директор Мюхеттин Караоглан.

Другият нов зам.-директор е Иван Капитанов, който идва от Министерството на финансите, където до момента е бил шеф на Дирекция "Финанси на реалния сектор". Той поема мястото на Ангел Кинанов.

Третият нов зам.-директор е Свилен Колев, който работи в ДФЗ от 2000 г. и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД и е бил началник на отдел "Пазарни механизми".

Той поема ресора Програма за развитие на селските райони. Постът на Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат, се закрива, а техническият инспекторат се преобразува в отдел към директните плащания.

 

Държавен фон „Земеделие“ се тресе от скандали, след като гръмна сагата с бившия му шеф Калина Илиева. Първоначално тя криеше бременността си и представяше фалшиви болнични листове, след което се оказа, че дипломата й е фалшива.

След изгонването й поста пое Светослав Симеонов. Периодично обаче от опозицията алармираха за други „калинки“ в земеделието и за лобистки скандали.

Последният гръмна от СДС, които представиха писмо, писано от Симеонов, когато е бил зам.-директор на фонда, в което той се жалва, че му е оказван натиск.

"Многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на тези, както и на други консултантски фирми, като голяма част от тези проекти са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата", пише досегашният шеф на фонда в писмото с дата 25 юни 2010 г.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обаче заяви, че това писмо било фалшиво. Само ден по-късно скандалът в земеделието доби нови размери, след като цялото ръководство беше сменено.

Земеделският министър дава извънредна пресконференция.

Очаквайте подробности!

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати