28 Март 2024 г. Четвъртък

Съдружниците Донев и Павлов: Няма скандал и няма промяна в собствеността

2011-03-31 06:57:42
На рекламния пазар в България има една шега, че където и да погледнеш - винаги изскача Красимир Гергов. Нещо подобно се получава с медийния пазар през последните две години - като се заговори за сделки, особено за вестници - се появява сянката на депутата от ДПС Дилян Пеевски и банкера Цветан Василев.

Преди продажбата на ВАЦ в края на миналата година се твърдеше, че те са сериозни кандидати. След това обаче групата беше придобита от австрийска компания, представлявана от Христо Грозев и българските съдужници Огнян Донев и Любомир Павлов. През последните два дни започна публичен сблъсък между новите собственици.

Една от версиите е, че той е заради опитът на фирми, близки до Пеевски и Василев да изкупят дяловете и да довнесат пропорционална част в капитала на фирмата, за да запазят контролния пакет от 53%  и той да си остане  "австрийски", като цялата схема минава първо през интерес на собствениците на Винпром "Пещера" и после отвежда към Пеевски-Василев.Тази информация не беше официално потвърдена от Донев и Павлов, но може да обясни спешните им действия.

Христо Грозев я отрече. Неофициално с нея се обясняват започналите прехвърляния и продажби на дялове между съдружниците, исканията за спиране на всички вписвания и размяната на обвинения между партньорите. Акционерна битка, която се е случвала и в други компании, но сега предизвиква сериозен интерес - защото става дума за собственост и влияние върху два от най-тиражните всекидневници. Изходът от тази ситуация се очертава - да се случва в съда.

Какво показва Търговският регистър

Първоначално в "БГ принтмедия" (фирмата, която притежава пряко издаващата вестниците "Медийна група България холдинг") 47% контролират собственикът на "Софарма" Огнян Донев и Любомир Павлов. Христо Грозев и австриеца Карл фон Хабсбург са собственици на "БГ Приватинвест", чрез която държат 53%.

Преди няколко дни обаче балансът започва да се променя, след като в Търговския регистър е подадено заявление за прехвърляне на дялове от "БГ принтмедия" на Донев и Павлов, с което те биха контролирали 83%.

Засега от Агенцията, по вписванията по информация на Капитал, са отказали да направят прехвърлянето, но двамата съдружници обясняват желанието им да направят промяна в контрола с факта, че Грозев не е спазил обещанието си да плати предварително договорената сума по сделката. "Делът на съдружниците ни е функция на парите, които са дали", обясни Донев пред "Дневник".

В отговор Грозев заяви, че всъщност е имало проблем с приемането на парите, тъй като Павлов е отказвал да подпише документите по втория и третия им транш. Той определи действията на съдружниците си като "корпоративно превземане".

Самото прехвърляне на дяловете е станало в последната неделя (27 март) при нотариус Вяра Янева. Павлов обясни бързите си действия по прехвърлянето на дяловете също с уговорка, която е имал с Христо Грозев. Преди известно време, по неговите думи, е станало ясно, че Грозев не може да внесе парите, които трябват за неговия дял в издателската компания и е започнал да търси заеми.

Уговорката им е била до края на миналата седмица този проблем да се реши и да се договори кой съдружник колко дяла ще запише. Идеята е била Донев и Павлов да имат по-голям дял, защото внасят повече пари. До събота обаче развитие не е имало, Грозев не е намерил нужната сума и си е заминал за Австрия, където живее постоянно, разказа Павлов. Заради това още в неделя той е потърсил нотариус Вяра Янева и са започнали прехвърлянето на дяловете в "БГ Принтмедия".

Тук се намесва непотвърдената версия, че Грозев е поискал заем от собствениците на "Пещера", за да плати дела си. Твърди се, че чрез тях в издателската компания се е опитал да влезе Пеевски. Донев и Павлов обаче са били против каквото и да е партньорство с него, затова са побързали да прехвърлят дялове, за да парират опит за превземане на "БГ Принтинвест".

Грозев заяви, че няма нищо общо нито с "Пещера", нито с Пеевски и никога не се е опитвал да продаде дял на външен инвеститор. Пред "Дневник" Павлов каза, че не иска да коментира тази версия, но посочи, че част от конфликтът е възникнал след опити на Христо Грозев да се намесва в редакционната политика на медиите и да лобира за фирми.

Пред "Дневник" Павлов обясни, че извършвал всичко с пълномощно, което Грозев му е дал. То е издадено също от нотариус Вяра Янева на 1 декември 2010 г. Грозев е поискал в Търговския регистър да впише, че той оттегля пълномощното си, но оттам отказват с мотива, че в него не се вписват такива обстоятелства. Освен това Грозев заяви, че е учуден от използването му, защото пълномощното отдавна е било оттеглено устно.

Публичен конфликт

Днес Донев и Павлов разпростниха официално изявление, в което заявяват, че "няма скандал, както и промяна в собственосттаИма съдружници, неуспели да си осигурят необходимото финансиране за заявения от тях дял. Затова трябва да се задоволят с полагащото им се.

Променено е съотношението в дяловете на съдружниците според финансовото им участие в сделката съгласно предварителните споразумения, подписани от съдружниците. Чувстваме се заблудени от г-н Христо Грозев, който с медийни изяви необяснимо защо се опитва да оправдае липсата на финансов ресурс".

Те го обвиниха в манипулация на общественото мнение. От своя страна Грозев твърди, че някой умишлено разпространява "взаимоизключващи се версии". Той обвини Павлов, че не е приемал предложения му как редакционната политка да бъде независима, назначил е сам новите главни редактори на "Труд" и "24 часа", което значи, че той няма никакви възможности да лобира за каквото и да било. 

Въпреки че в момента реално дяловете са прехвърлени нотариално и Огнян Донев и Любомир Павлов държат 83% в "БГ Принтмедия" сделката реално не е приключена, тъй като днес има отказ на Агенцията по вписванията да я регистрира. Интересното е, че отказът е по искане на Любомир Павлов, по информация на "Капитал". Пред "Дневник" Павлов не коментира защо първо е прехвърлил дяловете, а след това е поискал да не се вписва сделката.

Спорът най-вероятно ще се прехвърли в Софийския градски съд, където се обжалват решенията на агенцията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати