25 Април 2024 г. Четвъртък

Прокуратурата проверява сигнал на Калина Илиева срещу министерството на земеделието

2011-03-31 06:53:40
Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнал на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева за "оказан натиск от високопоставен служител на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за вземане на решение по проекти в полза на определени консултантски фирми".  Сигналът е подаден през миналото лято. Днес от централата на СДС предоставиха на "Дневник" копие от сигнала и приложените писма между Илиева и тогавашния й заместник Светослав Симеонов, който сега заема поста й. Вчера от партията поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради съмнения в корупция.

"Да, този сигнал е получен в прокуратурата, по материала се работи", заяви за "Дневник" Ангелина Митова, ръководител на звеното за разследване на измами с пари от еврофондовете във ВКП. Тя допълни, че по сигнала на Илиева е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но отказа да съобщи повече подробности. Митова обясни, че практиката е министерството на земеделието и фондът да адресират всички сигнали директно до нея, като шеф на екипа, който разследва злоупотребите със средства от ЕС.

От МЗХ вчера определиха писмото на Симеонов до Илиева в отговор на поискани от нея обяснения, огласено от СДС, като "поредния фалшив документ на бившия изпълнителен директор на фонда Калина Илиева". Те съобщиха, че във фонда има документ със същия входящ номер, но с различно съдържание.

По-късно и от фонд "Земеделие" обявиха, че при тях не са заведени разпространените по-рано документи. От там потвърдиха, че под посочения от СДС номер е заведено съвсем друго писмо. От Калина Илиева до прокуратурата пък има само едно писмо, но към него няма никакви приложения, "което отново поставя под съмнение дали подобен сигнал съществува и какво е съдържанието", се посочва в съобщението до медиите от фонда.

Според шефа на предизборния щаб на СДС Борис Марков не е възможно писмото да е фалшификат, защото Калина Илиева го е приложила към сигнала си. "Ако това писмо не е съществувало, какво е изпратила Илиева", попита Марков. Самата Илиева не отговаря на мобилния си телефон.

Пред "Дневник" Марков каза, че партията е получила копия от писмата и сигнала в понеделник от "загрижени от случващото се в министерството служители"Но това не е като флашките".

Според представеното от СДС на 25.06.2010 г. Илиева изпраща писмо до Симеонов по повод запитване на агроминистъра Мирослав Найденов дали има "осигуряване на предимство на дадени проекти" във фонда. Симеонов дава писмени обяснения на Илиева същия ден, в които твърди, че има оказан "натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми".

Илиева праща сигнал до прокуратурата, в който са изброени пет фирми - "собственост на Ивайло Тодоров – председател на "Асоциацията на земеделските производители в България".  Изброените компании са "Агробизнес консултинг" АД, "АЗПБ Комерсиал Консултинг"АД, "АЗПБ Комерсиал" АД, "ЕТ Ивал- Ивайло Димитров" и "Кастра кли". В сигнала се напомня и че настоящият зам. министър на земеделието и храните Светлана Боянова, която пряко се занимава с фонд "Земеделие", е изпълнявала длъжността изп. директор на същата асоциация преди назначаването й на поста в агроминистерството.

В началото на декември Мирослав Найденов съобщи, че Калина Илиева е изпратила над 400 сигнала до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), прокуратурата и ДАНС.

Малко по-късно зам. градският прокурор на София Дневник", че тези, които са разпространени в публичното пространство, имат един и същ входящ номер и дата (виж приложението), а в деловодните системи всеки отделен документ има свои уникален номер.
По повод на сигнала, подаден от Илиева, до прокуратурата, зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова коментира, че "няма нищо общо с цитираните фирми". Тя допълни още пред "Дневник", че единственото вярно в информацията от сигнала е, че е работила в асоциацията на земеделските производители в България. Ивайло Тодоров пък коментира, че свързва сигнала с критиките, които е отправял публично срещу работата на Калина Илиева. "Не знам защо Илиева е изпратила този сигнал, но е сигурно, че тя няма причина да ме обича", коментира Тодоров, допълвайки, че "той е бил един от малкото, които я критикуваха, а тя не понасяше критики".
Ивайло Тодоров съобщи още, че и в момента е управител на фирмата "АЗПБ Комерсиал", която обаче не се занимава с консултантска дейност, а с търговска и обслужва фирмите, членуващи в асоциацията. Той потвърди, че компанията  ЕТ "Ивал- Ивайло Димитров" е негова, но тя пък развивала земеделски бизнес, а дружеството "Кастра кли", което също е негово, е регистрирано с цел да се занимава с туризъм, но към момента не е активно. Тодоров коментира още, че не знае за фирми "Агробизнес консултинг" АД и "АЗПБ Комерсиал Консултинг" АД, записано в сигнала на Илиева, и няма общо с тях. В действителност проверка на "Дневник" в търговските регистри показа, че няма компании, изписани по този начин. В тях обаче има фирми "Агробизнес консултинг" ООД, както и компании "АЗПБ Комерсиал Консулт" ЕООД.  Според системата ДАКСИ Тодоров е бил управител на първата фирма и собственик и управител на втората. Тодоров обаче коментира, че към днешна дата, както и към датата на подадения сигнал, е нямал нищо общо с тях. Информацията се потвърждава и от търговския регистър. Тодоров отрече във фонд "Земеделие" да има проекти по програмата за селските райони, които са консултирани от него или от негови фирми.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати