20 Април 2024 г. Събота

Неудобна смърт край Правец

2011-03-30 19:21:54
Ако президентът на баскетболната федерация Михаил Михов беше починал преди 14 януари 2011 г. , смъртта му щеше да бъде отразена основно в спортните секции на медиите. След тази дата обаче бившият собственик на "Леденика" стана известен като Мишо Бирата - така го нарече премиерът в разпространен разговор от СРС.

В него Борисов нареждаше на шефа на митниците да провери какво става във фабриката на Михов, защото, като му е обещал, няма да го закачат. После Борисов обясни пред парламента, че за Миков му се е обаждал президентът Георги Първанов... Така Михов излезе от приятната си публична роля на покровител на баскетбола, а интересът беше преместен към проблемите с фабриката му (деклариране на продукция, неплащане на акциз и т.н.) и близките му контакти с хора от властта (виж другия текст).

Очаквани съмнения


Затова, когато вчера по обед Михов беше намерен мъртъв в хотелска стая, внезапната му смърт създаде друг контекст. Въпреки че първоначалната версия на съдебния лекар на МВР е за масиран инфаркт, съмнения, слухове и коментари (някои от които гранични с цинизма - "поръчковите инфаркти изместиха поръчковите убийства" в Twitter), заляха социалните мрежи, форумите и медиите.

Допълнително напрежение в новината привнесе мястото на смъртта на Миков. Хотел "Руи Правец" е притежаван от фирма, управлявана от Васил Златев - баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

В последните две седмици петролната компания е в центъра на вниманието, защото успя да получи изгодно за нея споразумение с правителството за цените на горивата, атакува безпрецедентно икономическия министър Трайчо Трайков, а премиерът Бойко Борисов взе страна, по-близка до управляваната от приятеля му Златев "Лукойл".

От коментарите на управителя на "Руи Правец" стана ясно, че Миков е бил чест гост на хотела. Покрай "осветяването" му като Мишо Бирата пък беше припомнено, че изборът му за шеф на баскетболната федерация е бил подкрепен лично от Валентин Златев.

Затова на фона на разкритията и събитията от последните месеци, дори Михаил Михов да е починал от естествена смърт, причинена от инфаркт, съмненията едва ли някога ще бъдат напълно разсеяни.

Привечер РЗС подсилиха подозренията със серия въпроси към премиера Борисов във връзка със смъртта. Партията на Яне Янев попита с кого е говорил на 28 и 29 март, с кого Михов се е срещнал в хотела и с кого е вечерял там, както и дали е бил разработван от службите.

Би Ти Ви съобщи, че е образувано досъдебно производство за убийство, въпреки че по тялото засега няма информация за следи от насилие.

Смърт край игрището за голф

Тялото на 47-годишния Михов е било намерено от камериерка около 12.30 ч. вчера. Около четири часа по-късно от МВР съобщиха, че първоначалният оглед на съдебния лекар е завършил със заключението за масивен инфаркт. Във вторник Михов пътувал към София, но останал да нощува в Правец. Той освободил шофьора си и му казал да дойде да го вземе в 11.30 ч. в сряда.

Когато в уречения час го нямало пред хотела, шофьорът не се притеснил, защото Михов често закъснявал. Когато камериерката влязла да почиства стаята, го намерила мъртъв, научи "Дневник". Лъчезар Тодоров, управител на фирмата, стопанисваща "РИУ Правец Ризорт и СПА", съобщи, че Михов е бил сам и е вечерял там.

Следобед в хотела се появи правешкият бизнесмен Румен Гунински, чийто син беше отвлечен от "Наглите" през 2009 г. Той се поздрави с един от полицаите и разговаря за кратко с управителя. "Михов имаше високо кръвно и е починал от инфаркт - така стават нещата, когато се чувстваме здрави", каза изпълнителният директор на баскетболната федерация Георги Глушков.

На въпрос дали изтеклият запис между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов за пивоварна "Леденика"На всеки би се отразил недобре."

В колата на бизнесмена, паркирана пред хотела, се виждаха пури и блистери с лекарства (според някои медии те били за сърце). Няма официална информация от негови близки имал ли е здравословни проблеми и какви. До редакционното приключване на броя нямаше други официални коментари от МВР и други институции.

БНТ съобщи, че Михов е бил разпитван вече в прокуратурата по проверката за изтичане на СРС, но не е ясно кога точно.

Мишо Бирата и приятели

Човекът, чиито проблеми срещат интереса и подкрепата на президент и премиер. Главно действащо лице в скандал, извадил на светло чрез тъмните методи на подслушването взаимните услуги, които си правят бизнесмените и политиците. Председател на Българската федерация по баскетбол, без да има отбор. Консултант на групата компании, бутилиращи бирата "Леденика", който, макар да твърди, че не е техен собственик, се "оплаква на всеки, който е видял", за отнетия им лиценз. Почетен консул на Бразилия.

Това е Михаил Михов, по-известен с дадения му от премиера прякор Мишо Бирата. 47-годишният Михов, който приживе се самоопределяше като "индустриалец", скача в големия бизнес по времето на Жан Виденов и през 1996 г. купува бирения завод "Варненско пиво", а малко по-късно и винпром "Димят". Тогава тръгват съмнения, че е свързан със силовата СИК, тъй като е от Силистра и е съученик на Младен Михалев-Маджо. През 1999 г. Михов вече е собственик и на завода за производство на бира "Леденика" в Мездра и на бутилиращата компания в Русе. Няколко години по-късно основава компанията "Булбрю".

"Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам." Това са думите, произнесени с гласа на премиера Борисов за "тоя Мишо Бирата" в запис, огласен от в. "Галерия" в началото на годината. Бойко Борисов го обяви за монтаж. Експертиза на френски криминалисти обаче обяви за автентичен записа, в който Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да извади митническите екипи от "Леденика". Не последва нищо, а като единствена косвена жертва на скандала падна Сашо Пенов, шеф на правния съвет на президента Първанов, който е адвокат на "Леденика" по делото за отнетия й от митниците лиценз.

Михов отрича да е покровителстван от Борисов и твърди, че двамата са се срещали само при откриването на спортната зала в София през септември 2010 г. Тогава вече бирената фабрика си е върнала лиценза, след като митниците не обжалват съдебното решение в полза на консултираната от Михов компания.

"Индустриалецът" обаче не отрича за контакта си с Първанов. Президентът пък изрази отношението си към бизнесмена, като посети негов прием по случай назначаването му за почетен консул на Бразилия. Михов беше близък и с Панайот Генков от Върховния административен съд. Съдията, наказан заради имот на дъщеря му в Приморско, беше и член на управата на баскетболната федерация.

Пак чрез баскетбола излезе наяве в връзката на Михов с шефа на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев - с неговата лична подкрепа бизнесменът оглави спортната федерация. А вчера намери смъртта си в хотела на баща му.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати