25 Април 2024 г. Четвъртък

Легалният пазар на цигари продължава да се свива

2011-03-30 15:51:48
Легалният пазар на цигари през февруари е намалял с до 30% спрямо същия месец на миналата година, съобщиха от държавата компания "Булгартабак". Докато през вторият месец на 2011 г. са реализирани около 740 тона, през 2010 г. пазарът е бил 1070 тона. "Свиването не означава непременно увеличение на контрабандата, има и други фактори като намаляване на броя на пушачите и среднодневната консумация", каза изпълнителният директор на "Булгартабак Холдинг" Иван Биларев.

В края на миналата година държавната компания е направила свое изследване на пазара. Според него пушачите в страната са между 37 и 41%, но статистиката не е съвсем точна, защото не включва всички ученици, които пушат. "Делът на пушачите само за година е с 6% по-малък, а среднодневната консумация е паднала на 16 цигари дневно при 17.4 през 2009 г. и 18.2 през 2008 г.", каза председателят на управителният съвет на дружеството Александър Манолев. По думите му изследването е представително, но не обхваща хората в малките населени места.

Според данните на "Булгартабак" продължава тенденцията за увеличение на сегмента на по-леките и тънки цигари. От началото на миналата година досега рязко е нараснал – до 6%, делът на продадените тютюневи изделия в опаковка по 10 броя. Държавната компания предлага три марки в този сегмент. Свои изделия в по-малки разфасовки пуснаха мултинационалните компании "Бритиш американ табако", "Филип Морис" и JTI, както и българските "Кингс табако" (бившата пловдивска държавна фабрика) и "Слънце Стара Загора табак".

От началото на годината сегментът на рязания тютюн е около 3-4%, по данни на "Булгартабак". Интересът към ръчно свитите цигари се повиши от началото на миналата година, след рязкото увеличение на акциза върху кутиите, за разлика от този за тютюна. Спадът на интереса според производителите е заради увеличението на косвения данък и върху рязания тютюн до 130 лв. на килограм от януари 2011 г., което изравнявало цената на една ръчно свита цигара с тази, произведена във фабриките. "Не очаквам високият интерес към рязания тютюн да се задържи", каза Биларев.

Ръководството на "Булгартабак" обяви, че ще продължи да компенсира спада на продажбите на вътрешния пазар с износ. За миналата година компанията е произвела с 900 млн. къса повече цигари в сравнение с 2009 г. "За първи път, откакто работим на свободния пазар, компанията ни може да се похвали с увеличение на пазарния дял", каза Биларев. В момента дружеството държи около 36 на сто от пазара, като е увеличавало дела си с около 0.2% за последните 12 месеца. За сравнение, компанията държеше 90 на сто от местния пазар в началото на 2007 г. В състава на холдинга влизат две цигарени фабрики – в София и в Благоевград. Заетите в компанията са 2400 човека.

Инвестиционната програма на "Булгартабак холдинг" за периода 2010 - 2011 г. е в размер на 42 млн. лв., съобщиха от дружеството. "До края на годината очакваме да заработи нова линия за производство на суперслим цигари в Благоевград", каза Иван Биларев. В момента само една компания произвежда подобни цигари в България - "Кингс табако", с марката "Корсет". "Булгартабак" ще монтира трета линия за производство на марката "Ева" във фабриката си в София, както и технологична линия за раздут тютюн.

Новите пазари, към които ще се насочи държавният холдинг, са Молдова, Словения, Хърватия и Полша. Компанията планира да се върне и на пазара в Япония. Водят се преговори с Израел, ЮАР, Йордания и още няколко арабски страни.

От компанията напомниха, че след 17 ноември ще влезе задължителното изискване цигарите да самозагасват. Според изчисленията на "Булгартабак" няма да са нужни инвестиции за въвеждането на специалната хартия, но самата тя е двойно по-скъпа. Така разходите за производство на цигари с новия вид хартия ще се увеличат с около 2000 лева на тон.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати