20 Април 2024 г. Събота

Очертава се още една година на замразени дивиденти в банковия сектор

2011-03-30 15:50:33
И през тази година повечето банките ще предпочетат да задържат печалбите си от миналата, вместо да ги разпределят за дивидент, показа проучване на "Дневник". Въпреки че на този етап не са много банките, които имат насрочени дати за общо събрание, на което се взима решението за разпределение на финансовия резултат, има яснота около това какво ще бъде предложението на съответния мениджмънт към акционерите за съдбата на печалбата.

Засега шест банки предвиждат да капитализират печалбата си за изминалата година - ОББ (73.6 млн. лв. печалба по данни в БНБ), Пощенска банка (34.9 млн. лв.), ПИБ (30.8 млн. лв.), Банка Пиреос (44.1 млн. лв.), МКБ Юнионбанк (насрочено общо годишно събрание за 8 април, 4.4 млн. лв.), Прокредит банк (насрочено общо годишно събрание за 16 май, 3.4 млн. лв.), Корпоративна търговска банка (насрочено общо годишно събрание за 20 април, 74.5 млн. лв.).

За ОББ това ще бъде седма поредна година, в която основният й акционер - Национална банка на Гърция, няма да разпредели дивидент, реинвестирайки печалбата в капитала на банката. И Банка Пиреос през последните пет години не е раздавала дивиденти и всички печалби се рекапитализират в капиталовата й база, обясниха от банката. От ПИБ също посочиха, че няма да изплащат дивидент, съобразявайки се с препоръката на БНБ.

МКБ Юнионбанк, следвайки традиционната си политика, ще капитализира печалбата и за миналата година, обясниха оттам. Корпоративна банка за разлика от миналата година, когато раздаде половината си печалба за 2009 г. (30 млн. лв.) като дивидент, тази предвижда да задели финансовия си резултат за 2010 г. във фонд "Резервен", става ясно от съобщение на банката за предстоящото общо събрание до борсата.

Уникредит Булбанк (158.7 млн. лв.) се очаква да следва същата политика като миналата година (капиталът й към края на 2010 г. е 1.8 млрд. лв.). Тогава тя беше една от банките, които разпределиха част от печалбата си за 2009 г. и през третото тримесечие на годината увеличи капитала си със същия размер. От СИБанк (2.3 млн. лв.) посочиха, че все още не е взето решение по въпроса с печалбата й за миналата година.

По мнение на банкери и тази година кредитните институции по-скоро ще трупат провизии по просрочени заеми, вместо да разпределят дивиденти, тъй като очакванията са именно тази година най-много да се използват натрупаните резерви. Логиката е, че след две години на предоговаряне и реструктуриране на кредити в крайна сметка за тези, при които вариантите са изчерпани, ще се пристъпи към отписване.

Миналата година почти всички банки капитализираха печалбите с малки изключения - Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк и Корпоративна търговска банка. Те го направиха със знанието на централната банка и с ангажимента за последващо увеличение на капитала в размер, съизмерим с този на раздадения дивидент. Така изплащането на дивидента се балансира с нова капиталова инжекция.

През 2009 г. всички банки капитализираха печалбите си от 2008 г. Целта беше натрупването на буфери в капитала (излишъка на капитал над регулаторния минимум), които да служат за резерв в условията на криза. Оттогава се следва тази линия на дивидентна политика. В края на 2008 г. от БНБ бяха изпратили писмо, в което приканваха банките да заделят финансовите си резултати. Така в резултат от следваната политика на неразпределяне на дивиденти системата натрупа капиталов буфер в размер на 2.8 млрд. лв. към края на 2010 г.

Според оценката на БНБ в последния бюлетин "Банките в България" от края на миналата година "системата разполага с потенциален допълнителен буфер под формата на очаквания одитиран финансов резултат за 2010 г.".

Централната банка посочва още и че като цяло системата има надежден потенциал за неутрализиране на продължаващите негативни тенденции в банковия бизнес. "Основание за това е формираният капиталов излишък в съчетание с очакваната разумна политика по отношение на печалбата за 2010 г.".

През миналата и по-миналата година освен банките като цяло корпоративният сектор в България се въздържа от разпределянето на дивиденти заради икономическата несигурност и повишените рискове в условията на криза.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати